Het ambacht van de kaarsenmaker is oud. Het was al bekend in het vroege Rome. Strengen vlas werden gedompeld in gesmolten vet. Deze ‘kaarsen’ brandden maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Later gebruikten de Romeinse kaarsenmakers bijenwas en katoenen pit. Het Romeinse leger bracht de kaars naar naar Gallië, Duitsland en Engeland. In het rijk van Karel de Grote werden kaarsen in staatsbedrijven en kloosters gemaakt, en pas in de dertiende eeuw kent men in Duitsland het ambacht van wastrekker. Evenals de wapen- en goudsmid, de leerbewerker, behoorde de wastrekker tot ambachtslieden die het voorrecht hadden om een degen te dragen.

Toen ik voor het eerst een kaarsenmaker aan het werk zag, vroeg ik hem hoe hij de vorm van de kaars maakte. Hij vertelde dat door een techniek van dompelen de vorm van de kaars werd bepaald. Dat maakte mij nieuwsgierig, ging naar de drogist om was en pit te kopen en experimenteerde er lustig op los. Het is fascinerend om te zien als je eerste kaars groeit een groeit. Het is het moment waarop het virus kan toeslaan en dat gebeurde dan ook. In de vrije uurtjes maakte ik kaarsen; een bosje voor die en een bosje voor die, enzovoort.

Uiteindelijk heb ik het vak echt geleerd van een Meester Kaarsenmaker; die vond mij wel een hobbyist met aanleg. Ik besloot om mijn beroep ervan te maken en heb daarvan tot op de dag van vandaag geen moment spijt gehad.

Het voortbestaan van het vak is momenteel niet gewaarborgd. Dit komt omdat we met z’n allen vergeten zijn om ambachtelijk werk voldoende te waarderen.

Jan Klarenbeek,

Kaarsenmaker te Buren.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Tag / Lijst: Ambachten, Buren

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen