In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Recept, Streekgerecht

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer