In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Recept, Streekgerecht

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar