Als opgroeiende jongeman kwam ik in Arnhem wonen. Over Arnhemse meisjes had ik nog geen enkel notie. Maar toen ik op de dag thuisgekomen gevraagd werd maar een Arnhems meisje te nemen, heb ik mijn moeder heel erg verbaasd aangekeken. Althans zo ging het verhaal toen door de familie. Ik heb daarna vele Arnhemse meisjes doorproefd en ik moet zeggen het smaakt best verslavend. 

Arnhemse meisjes zijn ovale krokant gebakken koekjes. Traditioneel niet van bladerdeeg maar van een soort gist/boter deeg gemaakt. In alle gevallen voor het bakken royaal met grove suiker bestrooid. Bakker Hagdorn bakte deze koekjes al in 1829 in Arnhem. De koekjes in de kenmerkende blikjes worden nu vaak verkocht als souvenir en staan internationaal bekend als 'Arnhem biscuits'. Het Hilton-hotel in Groot Brittannië gebruikt Arnhemse meisjes in hun traditionele rabarber-nagerecht als een soort crumble.

Recept voor snelle Arnhemse meisjes:

  • roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • ½ glas water

Oventemperatuur 200 C, Baktijd 15 minuten. Verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Steek uit elk deeglapje met een steker of met een glaasje rondjes van Ø 5 cm. Rol de rondjes met een deegroller in één richting uit tot ovaaltjes. Kook een suikerstroop van 50 gram suiker en het water, niet laten kleuren. Af laten koelen en mengen met losgeklopt ei.

Leg de deegstukjes op de bakplaat, bestrijk ze met het eimengsel en bestrooi ze met kristalsuiker. Bak deze Arnhemse meisjes in het midden van de oven lichtbruin en gaar.

(voor recept van simpele bladerdeeg: zie voor apart recept van Nederland Dis op http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/bladerdeeg-snelrecept/)

Het oorspronkelijke recept:

Het meer oorspronkelijke recept van de Arnhemse meisjes van Hagdorn is van een soort gistdeeg. Daarvoor is nodig:

  • 190 ml melk
  • 10 gram verse gist of een ½ zakje droge gist
  • wat zout
  • 1/3 kilo fijne tarwebloem
  • 2 theelepels vers citroensap
  • 200 gram boter
  • grove witte suiker

Zeef de bloem in een deegkom, voeg zout erbij. Voeg de gist bij de niet te koude melk. Even laten staan. Bij de bloem voegen. Dan de citroensap erbij. Meng met een mixer al kloppend alle boter in kleine stukjes erbij. Dit levert een kleverig deeg op. Dek het af en zet een nacht koel weg.

Nu moet men wat bloemgebruiken, maar probeer zo zuinig mogelijk te zijn. Vorm het deeg tot een rol. Snij de rol in kleine plakjes. En maak hier bolletjes van. Zet dit weer met folie afgedekt een uurtje weg.

Warm na 50 minuten de oven op 165 ⁰C voor. Bedek een bakblik met bakpapier.

Rol de bolletjes dan door de grove suiker. Met een deegroller worden de koekjes tot hun uiteindelijke vorm uitgerold: een ovaal van ongeveer 15 centimeter lang en 5 tot 6 centimeter breed. Leg de koekjes op het bakblik. Bestrooi ze met de overige grove suiker. In ongeveer 25 minuten niet te donker bakken. Op een rooster laten afkoelen.

Dit recept is gebaseerd op het kookboek van Ronald Dahl en zijn Felicity. Of dit echt het authentieke recept is, blijft de vraag, want bakkers houden graag hun geheimen voor zich. En of juist Ronald Dahl wel het geheime recept aan de bakker heeft kunnen ontworstelen dat blijft de vraag. Maar het is zeker dat hij in ieder geval met zijn vrouw Felicity hier op bezoek is geweest. Of Ronald Dahl nog oog voor de rondwandelende Arnhemse meisjes gehad heeft, blijft onwaarschijnlijk, gezien het temperament van zijn vrouw.

Categories:: Eten en drinken Koek Arnhem

Meer verhalen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen