De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud