De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak