De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom