In de winter eten wij ook regelmatig dikke jennensoep.

Dikke jennen zijn de bonen van een snijboon die zijn blijven hangen, als ze helemaal droog aan de stok hangen worden de snijbonen geplukt en gedopt. Deze bonen kun je in droge toestand lang bewaren.

Als je de soep wilt koken moet je de bonen een avond van te voren al wellen in ruim water.

De volgende dag zet je deze op het vuur en voeg je daar, zout, vleesribbetjes en rookworst aan toe ( de worst na 20 min even uit de pan halen). Als de ribbetjes gaar zijn deze uit de pan halen en van de botten ontdoen, dan gaat er nog gesneden prei, knolselderij en enkele aardappels bij.

Dit alles koken tot alles gaar is, dan het vlees en de gesneden worst bij voegen.

Het lekkerste is het om het dan de volgende dag te eten, dan is de smaak goed door getrokken.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Twello, Streekgerecht, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters