Richard gaat al heel lang door het leven als Keltie de kok. Hij schrijft onder de noemer "Høken in de køken" met enige regelmaat recepten voor het blad van de anhangers van Normaal: De Anhangerschapbode.
Meestal stevige kost want anders hou je het niet vol als høkers tijdens de optredens van de band. Omdat het ook voor Keltie zuur is dat de band ermee stopt bij deze een toepasselijk recept.
In bier gestoofde zuurkool met spek en aardappelpuree
Recept voor 3 personen:
zakje zuurkool van 500 gram
zuurkoolspek 300 gram
1 theelepel gemalen kruidnagal
2 eetlepels honing
10 stuks jeneverbes
3 eetlepels boter
1 kilo geschilde aardappels
1 pijpje Grolsch
2 stuks gesnipperde ui
3 eetlepels roomboter
2 deciliter melk
naar smaak: zout en peper
Bereidingswijze:
- Spoel de zuurkool even af met koud water en laat dit goed uitlekken
- Zet een passende pan op het vuur en doe de boter erin
- Fruit de uitjes op middelhoog vuur aan in de pan gedurende 2 minuutjes
- Voeg nu de zuurkool de kruidnagel, jeneverbes en de honing toe
- Verwarm dit even
- Maak midden in de pan de bodem vrij en leg hier het spek in
- Blus dit geheel nu af met het Grolsch bier
- Aan de kook brengen deksel erop
- Draai het vuur nu laag en stoof dit ongeveer 30 minuten
- Snij de aardappels in gelijke stukken en kook deze gaar in water en zout in ongeveer 20 minuten
- Zet een pannetje op het vuur en doe hierin een beetje melk met 3 eetlepels boter en aan de kook brengen
- Giet de aardappels af
- Stamp de aardappels en roer er de warme melk en boter door tot een mooie puree
- Op smaak brengen met peper en zout
- Haal het spek uit de pan en snij dit in mooie dunne plakjes
- Breng evt. de zuurkool nog op smaak met wat zout en peper
Serveertip doe er lekker wat kalfsjus bij en stoofpeertjes !
Nou, eet smakelijk zou ik zeggen!
Vertrouw nooit een magere Kok !!!
H.A.L.V.U.(Høkers Aller landen Verenigt U)
Keltie de Kok