Het maken van hangop

De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept

Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig:  gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw

- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Recept, Streekgerecht

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink