Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Tag / Lijst: Eten en drinken, Veluwe, Streekgerecht, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer