Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke. Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Vooral het tegenwoordig weer beroemde ‘draadjesvlees’ was een bekend recept. In de Tweede Wereldoorlog en ook nog daarna was de brandstof schaars, evenals het voedsel trouwens, en greep menig huisvrouw weer naar de ‘hooikist’. Een houten kist met een deksel die was gevuld met een dikke laag isolerend hooi. De wat luxere hooikist werd van binnen bekleed met linnen of een andere soort doek. De eenvoudigste vorm bevatte alleen maar hooi. In het midden maakte de huisvrouw een kuil waarin de hete pan zo vanaf het vuur van het fornuis in werd geplaatst. Het deksel werd gesloten en vervolgens bleef de pan met eten langdurig warm en gaarde uitstekend na. Een goede kist kon het eten wel een paar uur warm houden. Op die manier bespaarde men veel brandstof en kon toch lekker eten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink