Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke. Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Vooral het tegenwoordig weer beroemde ‘draadjesvlees’ was een bekend recept. In de Tweede Wereldoorlog en ook nog daarna was de brandstof schaars, evenals het voedsel trouwens, en greep menig huisvrouw weer naar de ‘hooikist’. Een houten kist met een deksel die was gevuld met een dikke laag isolerend hooi. De wat luxere hooikist werd van binnen bekleed met linnen of een andere soort doek. De eenvoudigste vorm bevatte alleen maar hooi. In het midden maakte de huisvrouw een kuil waarin de hete pan zo vanaf het vuur van het fornuis in werd geplaatst. Het deksel werd gesloten en vervolgens bleef de pan met eten langdurig warm en gaarde uitstekend na. Een goede kist kon het eten wel een paar uur warm houden. Op die manier bespaarde men veel brandstof en kon toch lekker eten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert