In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Ommeren, Drank

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes