In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Ommeren, Drank

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink