In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Ommeren, Drank

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers