In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Ommeren, Drank

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen