In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Ommeren, Drank

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn