In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier