Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen