Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Tag / Lijst: Eten en drinken, Geboorte, Winterswijk, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak