Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Slacht, Vlees, Achterhoek

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh