Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo