Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters