Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem