Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends