Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart