Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens