Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak