Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen