Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker