Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen