Roggestoete is een oud streekprodukt dat voornamelijk werd gegeten door de boerenbevolking op de noord-oost veluwe. Het is een produkt dat in het weekend werd gegeten.

Doordat de meeste boeren rogge verbouwden en tarwe nog niet zo bekend was, waren er bakkers die dit produkt zijn gaan bakken.

Het wordt gebakken van een mengsel van roggemeel en tarwemeel. Het brood had twee variaties met of zonder rozijnen. Langzaam werd het een produkt dat niet meer zo bekend was .

Doordat er akties werden opgestart voor herbouw van de afgebrande molen De Vlijt in Wapenveld,is ook het bakken van de roggestoete weer aktueel geworden.
Tijdens de jaarlijkse Paddendag (een evenement dat wordt gehouden om opbrengsten te genereren voor de exploitatie van Vriezes Erfgoed) werden er in de eerste jaren grote aantallen roggestoeten verkocht tbv de molen. Nog elk jaar krijgen de dorsers op deze dag roggestoete bij de koffie.

Als alle plannen doorgaan zal er in de toekomst roggestoete worden gebakken in de oude takkebossenoven van monumentale boerderij van Erve IJzerman.

Roggestoete is (mits goed bereid) een ware traktatie. Wel besmeren met echte roomboter!

Tag / Lijst: Eten en drinken, Brood en banket, Wapenveld, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer