Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak