Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Recept, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer