De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Eten, Dieren, Ede, Juni

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding