De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Eten, Dieren, Ede, Juni

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud