De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk