De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Eten, Dieren, Ede, Juni

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer