De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Eten, Dieren, Ede, Juni

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg