Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak