De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Wehl

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden