Ome Joop’s Tour is een jaarlijkse fietsvakantie voor jongens en meisjes die, om wat voor reden dan ook, weinig of geen vakantiemogelijkheden hebben. In de afgelopen 64 jaar beleefden duizenden kinderen plezier aan deze jeugdronde door Nederland.

Traditioneel aan het begin van de zomervakantie mogen de kinderen, van 10 tot en met 12 jaar, met elkaar optrekken. In een lange stoet fietsen de kinderen door Nederland, gevolgd door een karavaan van voertuigen en tientallen vrijwilligers. Marcel Legerstee is onlosmakelijk verbonden met Ome Joop’s Tour. Als kind ging hij al in de reiswieg mee en als 10 jarig jongetje zat hij op de fiets als deelnemer aan de Tour van zijn vader. De Tour is hem dus met de paplepel ingegoten. Hij heeft van zijn vader het goede voorbeeld gekregen met als gevolg dat dit jaar Marcel al ruim 30 jaar Tourdirecteur is van Ome Joop’s Tour.

Arnhem plat gebombardeerd   

Marcel is trots als hij over zijn vader (Ome Joop) en moeder (Tante Iet) vertelt. Al gauw komen de plakboeken van vroeger tevoorschijn. “Na de tweede wereld oorlog was er niks meer, Arnhem was plat gebombardeerd”, vertelt hij. “Mijn vader haalde de kinderen tussen de landmijnen weg en zag hoe kwetsbaar ze waren. Hij probeerde de kinderen van de straat te halen met als resultaat dat in 1950 de eerste Tour van start ging. Met een groepje kinderen ging hij fietsen rondom Arnhem. Maar je mocht alleen mee als je niet in aanraking kwam met de politie en je een goed schoolrapport had. Het ging daarbij niet om racen, maar om vrienden maken, verbroederen.” Marcel lacht: “Mijn vader werkte vanuit zijn ziel en dat bleek een succes, iedereen wilde namelijk mee. Al gauw was de hele familie Legerstee druk.”

Ome Joop

Het was een enorme klap voor iedereen toen Ome Joop in 1972 overleed. De tour bleef bestaan en kreeg het moeilijk zonder de gedreven leiding van Ome Joop, maar werd weer succesvol toen Marcel een steeds grotere rol ging spelen. Inmiddels kan niemand meer om de Tour heen, die deze zomer voor de 65e keer van start gaat.

Tientallen vrijwilligers

De Tour heeft ieder jaar plek voor 24 wielerploegen, waarbinnen in totaal ongeveer 150 kinderen een plekje vinden. Dankzij tientallen sponsoren kunnen de kinderen voor een minimale bijdrage deelnemen aan de Tour. “We hebben een team van zo’n 80 vrijwilligers nodig om alles goed te laten verlopen”, vertelt Marcel. “ Het zijn mensen die op allerlei vlakken deskundig zijn. Daarbij heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid. Het team is dus heel divers, van nachtwacht en ploegleider tot politie en doktoren.”

De harde kern

De Tour kent een grote vaste groep vrijwilligers, maar er is ook altijd plaats voor nieuwe gezichten. Marcel: “De vrijwilligers van de Tour zijn ‘gewone mensen’ met het hart op de juiste plaats. Zij zetten zich in om ‘onze’ kinderen in het zadel te krijgen en te houden. Het team is betrokken en ze weten dat oprechte warmte en aandacht voor kinderen de beste investering is voor de toekomst.”

Grote organisatie

De Tour zelf duurt dit jaar ruim een week, maar daarbij houdt het voor het team niet op. De organisatie neemt een hoop tijd in beslag, waarbij Marcel zelf ook nog eens fulltimebaan bij de politie werkt. Zelf heeft hij geen kinderen “Het is er nooit van gekomen, maar ik heb ieder jaar 150 diamantjes mee die ik probeer te slijpen en polijsten om ze vervolgens weer veilig over te dragen aan de ouders. Tijdens de Tour staan sportiviteit, spontaniteit, samenwerken en lol voorop. Maar ons team doet er ook alles aan om de kinderen op een speelse manier iets bij te brengen.”

Puntensysteem

Zo wordt er tijdens de tour met een puntensysteem gewerkt. “Omdat wij niet willen dat de kinderen bijvoorbeeld rotzooi weggooien tijdens het fietsen en in- of rond de accommodaties, worden er punten gegeven aan deelnemers met de grootste zak met afval”, zegt Marcel. “En als je niet luistert, ben je de punten kwijt.” Tijdens de hele Tour zijn er zo op verschillende manieren punten te verdienen, individueel en in groepsverband. De kinderen kunnen na iedere etappe zelfs een trui winnen, zoals bij de Tour de France. De prijsuitreiking is altijd heel officieel. Regelmatig reiken burgemeesters of wethouders de truien uit. Marcel benadrukt: “Niet iedereen kan winnen, maar bij Ome Joop’s Tour kennen wij geen verliezers. Alle kinderen krijgen in ieder geval altijd een aandenken en een Tourdiploma.”

Prima samenwerking

Over het algemeen is er een prima samenwerking binnen het team van Ome Joop’s Tour. Dat blijkt wel uit het feit dat er nu vrijwilligers zijn die vroeger zelf hebben meegefietst. Ook privé heeft Marcel een goede band met de vrijwilligers. Als je hem nodig hebt, dan is hij er. Marcel lacht: “Er zijn huwelijken uit de Tour voortgekomen en reken maar dat ik daarbij ben!”

Informatie

Het hele team kijkt weer uit naar de Tour, die deze zomer op woensdag 29 juli van start gaat. De kinderen zullen door Arnhem, Rhenen, Vught, Kaatsheuvel, Mill, Venlo, Venray en Kalkar fietsen. De finish is op woensdag 5 augustus in Arnhem. Kijk op www.omejoopstour.nl voor meer informatie en volg Ome Joop’s Tour op Facebook.

Galerij
Tag / Lijst: Evenementen, Arnhem, Juli

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan