Beschikbaar in de lente: het ei

Een Paasei is een versierd of chocolade ei dat van oudsher met Pasen wordt verstopt.

Eieren waren vroeger een van de weinige (verse) voedingsmiddelen die in de lente beschikbaar waren.  Vanuit de Germaanse traditie werden eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers begraven zodat deze akkers vruchtbaar zouden worden .  Pasen is het feest van het nieuwe leven. Het ei en het kuikentje zijn daar de symbolen van.

Er is ook een christelijke traditie: bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag (de woensdag na carnaval) en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.

Chocolade eieren in diverse kleuren, smaken en uitvoeringen

Chocolaterie Hulshof uit Eibergen maakt al vele jaren paaseitjes en eieren in diverse kleuren, smaken en uitvoeringen.  Alle producten worden op ambachtelijke wijze met passie vervaardigd van met zorg gekozen kwalitatief hoogwaardige grondstoffen.

Een willekeur aan (kleine) gevulde bonboneitjes in witte, melk of pure chocolade, effen of met strepen of gevlekt, alle met een eigen smaak. De smaken variëren van hazelnoot , koffie en champagne tot passievruchtenkaramel, hemel op aarde en natuurlijk mag advocaat niet ontbreken. Maar zeker ook niet te vergeten de rijkelijk versierde en goed gevulde dubbele paaseieren. Waar deze eieren vroeger werden verpakt in staniool en daarmee de prachtigste kleurcombinaties ontstonden, is er anno 2015 een duidelijke trend naar transparante verpakkingsmethodes waarbij het product direct kan worden aanschouwd.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Tag / Lijst: Feestdagen, Eten en drinken, Brood en banket, Pasen, Eibergen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege