Ammerzoden kent een bijzondere en sfeervolle Kerstnacht-traditie. Een drietal groepjes muzikanten van Fanfare St. Caecilia speelt op bijna alle straathoeken kerstmuziek. Deze mooie traditie is in 1917 ontstaan uit een initiatief van Ammerooier Driekske van Wordragen. Hij stond in het dorp bekend als 'Driekske van de politiek' omdat hij jarenlang gemeenteraadsvergaderingen bijwoonde en beschreef voor de krant. Als jongeman dient Driekske in het leger tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog. In zijn dagboek schrijft hij over het ontstaan van de Kerstnachtmuziek:

Dagboek Driekske

"De Eerste Wereldoorlog brandde los op 1 augustus 1914, toen ook zeker 150 jongens en mannen uit onze gemeente Ammerzoden onder de wapens werden geroepen voor de Algemene mobilisatie van het Nederlandse leger. Daar ik een jaar te voren bij het regiment jagers had gediend als muzikant, werd ik nu ingelijfd bij het leger en ingekwartierd in het Westland in ’s-Gravenzande, een plaats u wel bekend om zijn tuinders en glazen kassen. Onze compagnie was aangewezen de Noordzeekust te bewaken tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Zo stond ik dan op in de kerstnacht van 1914 omstreeks 2.00 uur met nog een kameraad uit Bergharen op de post bij de boerderij ‘Vluchtenburg’, gelegen vlakbij de hoge duinen. Het was tamelijk rustig op zee. Alleen de lichtstralen van de vuurtorens doorkliefden de nacht en gaven een spookachtige aanblik. Plotseling stonden wij beiden als verstijfd van schrik vanwege een begonnen zware aanval vanuit zee op Duinkerken. Het bombardement werd steeds heviger. Wij zagen de enorme vuurstralen van het zware scheepsgeschut. Terwijl ook de klokken uit de omliggende dorpen begonnen te luiden en de waakhonden te blaffen, drong het tot ons door dat het Kerstnacht was en de klokken de mensen ter nachtmis opriepen.

 

Het idee voor de kerstnachtmuziek

Ons besluit was spoedig genomen. Wij waren beiden katholiek en dus besloten wij om direct na de aflossing om om 03.00 uur in plaats van te gaan rusten, naar de nachtmis te gaan in Monster. Onderweg passeerden wij grote groepen Belgische vluchtelingen waaronder vele kinderen, allen afkomstig uit de omgeving van Antwerpen. Sommigen hadden vogelkooitjes en konijntjes bij zich. Eenmaal in de kerk rijpte bij mij de belofte, dat ik heel mijn leven tijdens de kerstnacht muziek zou maken als ons land voor de oorlog gespaard zou blijven. En zo is geschied.Ik begon met Joh. van Berkel in 1917 toen de oorlog nog een jaar voortduurde. Later waren we veelal met 4 personen, o.a. Joh. de Looijer, Cor en Joh. Fraaye, Mart. van Berkel en Beb en Martin Kivit. De eerste jaren gingen wij te voet, later per fiets en thans gaat men per auto(bus). Ikzelf heb hieraan meer dan 40 maal meegewerkt. Deze nachtmuziek tijdens de kerstnacht mag een unicum genoemd worden in ons land, die voor ons in Ammerzoden tot traditie is geworden en waar velen buiten onze gemeente nog graag naar komen luisteren."

Kerstnachtmuziek anno nu

Tegenwoordig trekken de muzikanten van 01.00 tot 07.00 uur in 3 groepen van 6 muzikanten door de straten van Ammerzoden, Well en Wordragen. Dat deze traditie heel erg wordt gewaardeerd blijkt wel uit het warme welkom dat veel inwoners bieden: glühwein, jägermeister, koffie, soep, worstenbroodjes en kerststol. De muzikanten worden echt in de watten gelegd. De deelnemers spelen veel kerstliederen en dat wordt nooit een sleur zo zegt één van hen: "Ik heb geloof ik wel 64 keer Stille Nacht gespeeld, maar het gaat nooit vervelen". De Ammerooiers zullen hun muzikanten en traditie nog lang koesteren, want zeg nou zelf: zou u dat ook niet bij u in de straat willen horen en dan zeggen: nu is het echt Kerstmis ?!

Tag / Lijst: Kerstmis, Muziek, Evenementen, December, Ammerzoden, Keuze van de redactie

Reacties  

+2 # WellFrank Verlouw 14-12-2015 21:17
Supermooie traditie!!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
+1 # AmmerzodenAnita 14-12-2015 23:16
wat een prachtige traditie, ik ga niet naar bed eer ik jullie gehoort en gezien heb ( 3x gemist) ik ga altyd naar buiten en geniet van jullie muziek, hoe mooi dat is.....in de stilte van de nacht dat te staan luisteren is niet uit te leggen, Heel hartelijk bedankt en ik hoop er nog lang van te mogen genieten in de Haarstraat....
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # OudheusdenCorinne van de Beek-Ekelmans 15-12-2015 13:15
Ik ben een geboren en getogen Ammerooise en ben met deze traditie oogegroeid. Ik vind dit een super mooie traditie en het kerstgevoel werd hierdoor ook versterkt. Vroeger bleef ik net zo lang wakker tot jullie bij ons in de Secretaris Schokkerstraat jullie liedjes hadden gespeeld, anders kon ik ook niet slapen. Nu moet ik het helaas zonder jullie stellen want in Oudheusden kennen ze deze traditie niet. Ik mis het zeker wel.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # HedelAdje 26-12-2015 18:40
Ik heb voor de eerste keer mee mogen doen aan deze bijzondere traditie en moet zeggen het is een geweldige ervaring.De gastvrijheid en de waardering die onze "ploeg" heeft gehad vond ik hartverwarmend, evenals de afsluiting (hoe toepasselijk) bij de Ster.
Bedankt!!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # RoosendaalFrieda Durksz 30-12-2015 19:45
Vroeger als klein meisje luisterde ik samen met mijn broers en zusjes, met de ramen boven ver open.'Opa,opa' riepen wij als de muziek klonk. Prachtig was dat in de stille donkere nacht.
Nu woon ik in Roosendaal maar elk jaar nog denk ik aan de muziek in de kerstnacht en de muzikanten van nu die deze traditie voortzetten. Maar ook aan mijn opa Driek van Wordragen. Bescheiden altijd...maar dit kreeg hij voor elkaar samen met de muziekanten muziek maken voor vrede!! Frieda Durksz.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # AmmerzodenFreja Mulder 23-01-2016 12:27
De muziek in de kerstnacht geeft mij HET ultieme kerstgevoel! Een schitterende traditie waar ik als rasechte Ammerooise super trots op ben! En ja, Driekske was mijn opa!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink