Elke week stelt een ambassadeur van Gelders Immaterieel Erfgoed zich voor. Deze week: Henk Zegers.

Mijn naam is Henk Zegers, op 12 februari in Apeldoorn geboren, zo’n 3 ½ week te laat om de beroemdste overwinning van Reinier Paping mee te mogen maken.

Grand Defilé 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Een wagen vol verhalen leerde ik kennen doordat bij het Grand defilé ter viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden een enthousiaste dame - Marleen Klunder - naar me toe kwam met de vraag of ik een verhaal kende over een Gelderse traditie of gebruik. Op dat moment schoot me niets te binnen, maar later heb ik een aantal verhalen geschreven die op de site zijn geplaatst:

De dag dat fietsen geen fietsen heet

Bevrijdingsloop

Bunt d'r nog boeren in de zaal?

De Bosvijver

Toen ik werd gevraagd voor ambassadeur van Immaterieel Erfgoed was ik aangenaam verrast en gelijk ook enthousiast. Alhoewel ik geen traditie op zich vertegenwoordig en geen specifieke kenner op dit gebied ben, hebben Apeldoorn en omstreken, de Veluwe en Gelderland als geheel zeker mijn interesse. Verhalen over de geschiedenis en de huidige ontwikkelingen volg ik dan ook met belangstelling.

Het is jammer als tradities en gebruiken verloren gaan en daarom is het vastleggen ervan zo belangrijk. Om deze reden juich ik een initiatief als Een wagen vol verhalen toe en ben daarvoor bijzonder graag ambassadeur.

Tradities en gebruiken dankbare onderwerpen voor verhaaltjes

Als hobby schrijf ik korte verhaaltjes die meestal op werkelijke gebeurtenissen gebaseerd zijn; de tradities en gebruiken binnen onze prachtige provincie vormen daar natuurlijk dankbare onderwerpen voor. Komt mij een verhaal ter ore, dan wijs ik de verteller op de site van een wagen vol verhalen. Voelt deze persoon zich wat ongemakkelijk bij het “op papier zetten” van het verhaal, dan ondersteun ik graag of neem het schrijven indien gewenst met alle plezier voor mijn rekening.

Verder ben ik een groot liefhebber van de bossen, heidevelden en zandverstuivingen, waar ik graag hardlopend, fietsend of wandelend vertoef. Met Kroondomein Het Loo - met het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij - en de overige Veluwse natuurgebieden op fietsafstand van huis, is de drempel om een deel van de vrije tijd daar door te brengen tot mijn vreugde bijzonder laag.

 Contactgegevens:

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het ambassadeursnetwerk

Gelders Erfgoed en Omroep Gelderland willen een duurzaam netwerk op het gebied van Gelders immaterieel erfgoed onderhouden en samenwerking stimuleren tussen vertegenwoordigers, beoefenaars en geïnteresseerden van immaterieel erfgoed. Verbindingen leggen tussen verschillende uitingen van immaterieel erfgoed en materieel erfgoed is van belang om volkscultuur en erfgoed in het algemeen toegankelijker te maken en meer mensen te laten participeren. Bovendien is het de bedoeling dat door dit netwerk de database aan verhalen, tradities en gebruiken nog verder groeit. Het ambassadeursnetwerk bestaat uit zeer verschillende ambassadeurs. De een is vertegenwoordiger vanuit een bepaalde vereniging of traditie, de ander is enthousiast bezig met het optekenen van verhalen uit zijn of haar regio, maar allen zetten zich in voor immaterieel erfgoed in Gelderland. Gelders Erfgoed en Omroep Gelderland bieden de ambassadeurs advies, cursussen, en contacten. 

Contact

Heeft u vragen over immaterieel erfgoed in uw regio? Of vragen aan één van onze ambassadeurs? Op deze pagina zullen de ambassadeurs zich aan u voorstellen en vindt u hun contactgegevens. Mocht u niet de juiste gegevens kunnen vinden kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Tag / Lijst: Ambassadeursnetwerk

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends