Rondom geboorte zijn er ontzettend veel tradities. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.
In Nederland kennen we allemaal de beschuit met muisjes, waar het precies vandaan komt is niet duidelijk. Dit is de meest voor de hand liggende uitleg;

Vroeger werd beschuit alleen gegeten op feestdagen en speciale gelegenheden. Een echte traktatie dus. De muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes. Van oudsher werden die al gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

De kraamvrouw werd er altijd op gewezen dat ze anijs moest eten omdat dit goed zou zijn voor de produtie van moedermelk. Rond de 17e eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren.

De benaming 'muisjes' kan er mee te maken hebben dat muizen vroeger in verband werden gebracht met hoge vruchtbaarheid.

Kakkebonen

De gewoonte om te trakteren bij een geboorte kunnen we al terugbrengen tot de Romeinen. Zij gaven bij een geboorte bonen, bedekt met een laagje honing. Ook in de Middeleeuwen gaf men wel eens bonen bij een geboorte. In Brabant en Belgie is dit nog steeds gebruikelijk. De bonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.

Suikerbonen worden daar ook wel ‘kinderkeuteltjes’, ‘kinnekeskak’ of ‘kakkebonen’ genoemd. Dit omdat men vroeger wel eens zei dat ‘het kind suiker kakt’. De bonen werden dan in een, weliswaar propere, luier gewikkeld en uitgedeeld.

Krentenwegge

In Twente en de Achterhoek eet je als ´geboortegebak´ een stuk krentenwegge. Meestal geven door de buren aan de kersverse ouders. In de eerste aflevering van Een wagen vol verhalen op tv ging Renate met een krentenwegge de straat op.

 

En natuurlijk werd de krentenwegge overhandigd aan de ouders van een pasgeborene.

Maandag op tv

Komende maandag in een nieuwe aflevering van Een wagen vol verhalen op tv meer aandacht voor geboorte. Zo zien we hoe iemand de naam van zijn pasgeboren kind laat tatoeëren, drinken we geboortelikeurtjes, horen we over bakerpraatjes en praten de kinderen in de rubriek ´het gebruikenluik´ over het thema. Maandag 20 april, vanaf 18.20 uur, elk uur herhaald.

Categories:: Redactioneel Geboorte

Meer verhalen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul