Haringen, ganzen, aalzangers en een zeebeer?
De wagen vol verhalen rijdt maandag door Nunspeet. We gaan eerst de markt op om haring te happen. Wat zijn de tradities en gebruiken rondom het happen? Gelukkig zijn er genoeg Nunspeters die met presentatrice Renate Schutte meehappen en daar van alles over vertellen. Daarna vertrekt de dubbeldekker paardentram vanaf Restaurant De Buuren. Op de wagen vertelt Rein Lotterman over klederdracht. Hij heeft inmiddels een verzameling van 10.000 stukken en op de rode loper laten drie dames de verschillende klederdrachten zien van oud tot nieuw.
Dieren
Het thema van deze uitzending is dieren. Dierendag kent iedereen wel, maar zijn er niet nog meer tradities en gebruiken rondom dieren? Vroeger waren de dieren er vooral voor het vlees en de inkomsten. In Gelselaar (ook wel Gelselaar Ganzendorp genoemd) bijvoorbeeld waren ganzen vroeger een belangrijke bron van inkomsten. Hun vlees, eieren en dons zorgde voor brood op de plank. De ganzen werden gehoed door kinderen en dat krijgen we bij de Molen De Duif te zien. Tegenwoordig gaat men heel anders met dieren om. Dat blijkt wel uit onze thema reportage: we gaan naar een dierentolk.
Naast de verhalen die over dieren gaan, gaat het ook over andere tradities uit de regio. Neem nu de Nunspeetse Keiler, het grootste sportfestijn van Nunspeet. De Aalzangers bezingen hun vissersstad Harderwijk.
De Zeebeer
De Zeebeer is van oudsher een waterkering tussen de voormalige stadsgracht en de Zuiderzee. Naar deze waterkering is een Harderwijkse lekkernij naar vernoemd. Een combinatie tussen brood, cake en koek met een heerlijke vulling. Het brood bestaat al zo'n 20 jaar en wordt gebakken in precies dezelfde vorm als de oude muur. Er is veel geëxperimenteerd met de ingrediënten en deze versie sloeg het beste aan.
Foto's
Wilt u meer foto's van de opnamedag zien? Kijk dan op onze Facebookpagina.
Kijk hier de uitzending van 1 juni terug.