Sinds 1972 is het kinderdorp in Haalderen een begrip in Haalderen en omstreken. Het kinderdorp wordt nog steeds georganiseerd en kent nog veel vergelijkenissen met het kinderdorp van toen. Veel van de ouders en vrijwilligers van nu, zijn de kinderen van toen. Voor vele is een zomervakantie met het kinderdorp niet meer weg te denken.

Het idee om een kinderdorp op te zetten kwam van de toenmalige Jeugd Service Raad in Haalderen. Zij wilden kinderen die niet op vakantie konden, een vakantie geven. Nadat het idee geopperd was, was er binnen een aantal weken een enthousiaste groep vrijwilligers gevonden die hiermee aan de slag wilde gaan en werd het Kinder Vakantie Comité (KIVAC) opgezet. Een van de grote motoren achter het kinderdorp de eerste jaren was Bert Ebben. Deze groep is aan de slag gegaan met het organiseren van hout, water, stroom en natuurlijk medewerkers. De locatie voor het kinderdorp was al snel gevonden, namelijk naast de voetbalvelden van r.k.v.v. HAVO. Op deze locatie wordt het kinderdorp nog steeds gehouden.

Andere activiteiten

Niet alleen had het KIVAC oog voor het kinderdorp. Het idee was om in iedere schoolvakantie een activiteit te organiseren. Dit kon een disco zijn, maar ook een creativiteitsmiddag of een sportactiviteit. Na een aantal georganiseerde activiteiten is besloten om alleen nog te focussen op het kinderdorp.

Succes

Net zoals leren lopen moeilijk is, was het begin van het kinderdorp ook moeilijk. Gelukkig stonden buurtbewoners tegenover het speelveld klaar om te helpen. Kinderen mochten er naar de wc en als het regende werden garages leeggemaakt om daar verder te knutselen of te spelen. De jaren die hierop volgden verliepen steeds soepeler. Vrijwilligers wisten steeds beter wat het kinderdorp inhield en langzamerhand kwamen er steeds meer vaste programma onderdelen. Door het succes van het kinderdorp werden de kinderen verdeel in drie groepen. Deze groepen worden nog steeds gebruikt.

Programma

Het kinderdorp duurde in eerste instantie 5 dagen, van maandag tot vrijdag. In 1976 veranderde dit naar zaterdag tot donderdag. Hierdoor kon het dorp geopend worden en kon er een fancy fair georganiseerd worden, om extra inkomsten te krijgen. Vanaf 1985 duurde het kinderdorp geen 6 dagen meer maar 10 dagen. In 2006 is dit teruggedraaid naar 8 dagen, omdat het voor de medewerkers steeds moeilijker werd om 10 dagen kinderdorp te draaien. Op dit moment wordt het kinderdorp van vrijdag tot vrijdag georganiseerd.

Naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds meer vaste onderdelen, zoals de wandelvierdaagse (later wandeldriedaagse), de ouderavond met playbackshow, de gezinsfietstocht en de disco en filmavonden. Een aantal van deze onderdelen zijn verdwenen en andere onderdelen zijn hiervoor terug gekomen zoals de workshopdag. In de begin jaren van de wandeldriedaagse liepen de kinderen 15km. Tegenwoordig is per groep een afstand bepaald van 5, 7,5 of 10km.

Materialen

Door de jaren heen is beetje bij beetje materiaal aangeschaft. Deze werden in eerste instantie opgeslagen bij verschillende medewerkers. In de loop der jaren kwam er steeds meer bij. In 1980 is de eerste legertent gekocht, waardoor het kinderdorp met slecht weer gewoon kon draaien. Naast legertenten zijn o.a. zwembaden, een volledig ingerichte keukentent, een eigen toiletwagen, een luchtkussen en vele andere materialen gekocht. De materialen moesten natuurlijk opgeslagen worden, dit kon in een schuur van de familie Artz op Klein Baal. Tegenwoordig heeft het kinderdorp, na wat omzwervingen, een eigen opslag aan het terrein waar het kinderdorp georganiseerd wordt.

Door de jaren heen

In de eerste jaren had het KIVAC een dagelijks bestuur (bestaande uit 3 leden) en kleine groep medewerkers. De vrijwilligers werden opgedeeld over de drie groepen en waren verantwoordelijk voor het groepsprogramma. Het dagelijks bestuur zorgde voor alle andere activiteiten. Na mate de eerste jaren voorbij gingen is ook de organisatie van het KIVAC veranderd. Zo kwam er een werkgroep bij, die de algemene activiteiten zoals de fancy-fair, discoavond en ouderavond gingen organiseren. In 1983 is de eerste aanzet gemaakt naar de organisatie van nu. Door de werkgroep naar het bestuur over te hevelen ontstond een bestuur van 7 leden. In 1986 is het KIVAC een stichting geworden door statuten op te stellen en zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is gedaan om hoofdelijk niet meer aansprakelijk te zijn en de mogelijkheid om het kinderdorp te verzekeren.

In verschillende groottes en samenstellingen is er door de jaren heen gewerkt aan de organisatie zoals stichting KIVAC deze kent. Een organisatie met een bestuur (bestaande uit vijf leden) en een grote groep vrijwilligers. De stichting kent in een zekere zin een verenigingskarakter. Het bestuur van de stichting bepaald wat er gebeurt binnen de organisatie en de vrijwilligers adviseren het bestuur hierbij. De vrijwilligers zijn onderverdeeld in verschillende groepen en commissies. De vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de invulling van de groepsprogramma’s en bij de invulling van andere activiteiten van de stichting.

Inkomsten

Naast de inkomsten van het kinderdorp kreeg het KIVAC in eerste instantie financiële hulp van de Jeugd Service Raad, later werd dit een subsidie van de gemeente. Ook de Haalderse ondernemers hebben altijd het KIVAC ondersteund met materiaal en giften. Door de inkomsten uit de verhuur van materialen werd er een extra middelen gegenereerd om het kinderdorp te ontwikkelen.

Een andere factor die niet mag vergeten voor het succes van het kinderdorp zijn de ouders van de kinderen. De ouders zijn de grootste donateurs van het kinderdorp, zonder hen zou het kinderdorp niet kunnen bestaan. Voor deze ouders is het kinderdorp net zo’n groot feest als voor de medewerkers en de kinderen. De ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij het kinderdorp, zoals bij de gezinsfietstocht, de fancy fair, de ouderavond en het opbouwen en slopen van de hutjes. De kinderen van toen zijn de ouders van nu en mede dankzij alle ouders is het kinderdorp gemaakt, zoals het nu is.

In de loop van de jaren is het kinderdorp veel veranderd. Het kinderdorp heeft zich altijd aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Hierdoor is het kinderdorp nog steeds erg leuk voor veel kinderen maar ook voor de medewerkers. Ondanks deze ontwikkeling zijn er nog een hoop dingen die nog steeds hetzelfde zijn als in de beginjaren. Jaarlijks doen ongeveer 200 kinderen mee aan het kinderdorp en deze komen niet alleen uit Haalderen. In het verleden zijn zelfs kinderen speciaal vanuit Friesland of Amsterdam naar Haalderen gekomen om het kinderdorp te beleven.


Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Vakantiekinderspelen Vakantiekinderspelen

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Kindertijd Haalderen

Meer verhalen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen