Bij de midwinterhoorngroep d 'Olde Roop in Zelhem kan een midwinterhoorn gemaakt worden. Dat is in het afgelopen jaar zo'n 15 keer gedaan. Geïnteresseerden kunnen dan later lid worden van de vereniging. De bouwcursus is nu weer ten einde. Niet ieder jaar wordt een bouwcursus georganiseerd.

Al naar gelang de vraag of de behoefte ervoor.

Aspirant-leden en leden kunnen ook een midwinterhoorn van een andere bouwer kopen. Dat wordt nog weleens gedaan.

Hoe bouw je een midwinterhoorn?

Het Materiaal

- Bij voorkeur gebruiken we zachte houtsoorten zoals berk, wilg of elzenhout, met onderaan een lichte kromming.

- De lengte kan variëren van 100 tot 150 cm.

- De inwendige diameter aan het uiteinde is 8 tot 14 cm.

- Het mondstuk, de happe, is een stuk vlierhout van 15 cm.

Benodigde gereedschappen.

Hiep of handbijl - Stanley rasp - Tenminste 2 lijmtangen - 1 fermet of schepguts van 12 mm - 1 fermet of schepguts van 26 mm - grof schuurpapier - houtlijm - slangklemmen van verschillende diameter (8 tot 10 stuks) - kleurloze lak en eventueel waterbeits - pitriet - draagkoord.

Het bouwen van de hoorn

Laat de stam een paar maanden drogen en ontdoe haar daarna van de schors.

Teken op de stam de maat van de te maken hoorn. Dit moet gelijkmatig oplopen van 4 cm tot eventueel 12 cm.

Daarna met de hiep of hakbijl de stam aan vier kanten op maat maken (vierkant) en hierna met de rasp de hoeken wegwerken, zodat er een ronde hoorn ontstaat.

Met een lintzaag wordt dan de hoorn in twee delen gezaagd en dan kan het uithollen met de gutsen beginnen. Belangrijk is dat de wanddikte van de hoorn 1 cm bedraagt.

Na het uithollen de binnenkant met schuurpapier goed gladschuren, hetgeen bevorderlijk is voor het geluid dat de hoorn zal moeten produceren.

De beide delen worden dan met houtlijm weer aan elkaar gelijmd. Het is verstandig om meteen na het lijmen de binnenkant van de hoorn van lijm te ontdoen, door bijvoorbeeld een doekje aan een touw door de hoorn te trekken. Ook dit moet de gladheid binnen in de hoorn bevorderen. De beide helften worden met slangklemmen aan elkaar verbonden totdat de lijm is gedroogd.

Van pitriet worden er op de hoorn als versiering een paar rondjes gemaakt, waarna de hoorn kan worden gelakt. De hoorn is nu klaar en kan van een draagkoord worden voorzien. Deze wordt om de hoorn geknoopt.

 

Het maken van de happe

De happe wordt gemaakt van vlierhout dat eerst goed droog moet zijn. Daarna wordt deze op maat gezaagd met een schuine kant, waar straks op geblazen moet worden, De binnenkant van vlierhout is zacht en kan met bijvoorbeeld een dunne boor worden verwijderd. De binnenste opening moet ongeveer een cm zijn.

Daarna wordt de happe met de rasp op maat gemaakt, zodat deze met de rechte kant in de midwinterhoorn past. Als hij klaar is kan ook de happe worden gelakt en kan er worden geblazen.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zelhem Handgemaakt

Meer verhalen

VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum