Wie kende destijds het Zwarte Veen beter dan "Wisselink Hendrik" die zeventig jaren van zijn leven met zijn kudde schapen over de heide zwierf. Hij werd in 1858 geboren, op zijn vijftiende begon hij met zijn werk en tot 1938 was hij in het Zwarte Veen met zijn schapen een vertrouwde verschijning. Hendrik was een gezellige prater en vertelde over alles wat verband hield met zijn schäöpkes en de heide. Zijn hond was altijd bij hem maar ook had hij steevast een klein schepje bij zich, waarmee hij kluiten zand naar de schapen gooide die niet bij de troep bleven. Hendrik was in de kost bij de familie Schuurman op boerderij Nieuw-Vossers aan de rand van het veen. Hij sliep daar op de opkamer, boven de kelder.

Met de voeten in de venneputten

Hendrik gebruikte zijn veen ook om gezond te blijven, als hij verkouden was ging hij een tijdje met zijn voeten in één van de gegraven venneputten zitten En dan bun'k d'r met un dag stomp weer af”. Alle weilanden die tegenwoordig richting Harreveld en Lichtenvoorde liggen waren in de tijd van scheper Hendrik nog uitgestrekte paarsbloeiende heidevelden, met hier en daar jeneverstruiken en veel grillig gevormde dennen. Bijzondere moerasplanten, zingende vogels, veel konijnen en vossen, het was door de eeuwen heen een heel bijzonder natuurgebied geworden. Hendrik had ook een paar bijenkorven naast de schaapskooi staan. Hij verdiende aan de wol en de handel met schapen, maar hij ging ook wel schapen scheren bij de boeren in de omgeving.

De boeren willen gras

In de crisistijd, de jaren dertig van de 20e eeuw, werd het veen steeds meer ontgonnen. Uiteraard ging het hem aan het hart dat hij om zich heen zag, dat het veen steeds meer verdween. De turf die in het veen gestoken werd was in die tijd zeer belangrijk voor de verwarming van de huizen. Hij begreep ook wel dat dit de tijdgeest was en dat hij de ontwikkelingen niet kon tegenhouden. Hij zei: De boer'n wilt gres, maor ikke veur mi'j holle leever de heide”.

Er was geen plaats meer voor scheper Hendrik met zijn kudde. Een gedeelte van de heide werd natuurreservaat met de naam Vennebulten en bestaat tot op de dag van vandaag. Op dezelfde plek van de oude schaapskooi van Wisselink Hendrik staat nu een een nieuwe zwart geteerde houten kooi naar oud model. Hendrik Wisselink stierf begin 1945, hij werd 85 jaar.

Categories:: Ambachten Dieren Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes