Wie kende destijds het Zwarte Veen beter dan "Wisselink Hendrik" die zeventig jaren van zijn leven met zijn kudde schapen over de heide zwierf. Hij werd in 1858 geboren, op zijn vijftiende begon hij met zijn werk en tot 1938 was hij in het Zwarte Veen met zijn schapen een vertrouwde verschijning. Hendrik was een gezellige prater en vertelde over alles wat verband hield met zijn schäöpkes en de heide. Zijn hond was altijd bij hem maar ook had hij steevast een klein schepje bij zich, waarmee hij kluiten zand naar de schapen gooide die niet bij de troep bleven. Hendrik was in de kost bij de familie Schuurman op boerderij Nieuw-Vossers aan de rand van het veen. Hij sliep daar op de opkamer, boven de kelder.

Met de voeten in de venneputten

Hendrik gebruikte zijn veen ook om gezond te blijven, als hij verkouden was ging hij een tijdje met zijn voeten in één van de gegraven venneputten zitten En dan bun'k d'r met un dag stomp weer af”. Alle weilanden die tegenwoordig richting Harreveld en Lichtenvoorde liggen waren in de tijd van scheper Hendrik nog uitgestrekte paarsbloeiende heidevelden, met hier en daar jeneverstruiken en veel grillig gevormde dennen. Bijzondere moerasplanten, zingende vogels, veel konijnen en vossen, het was door de eeuwen heen een heel bijzonder natuurgebied geworden. Hendrik had ook een paar bijenkorven naast de schaapskooi staan. Hij verdiende aan de wol en de handel met schapen, maar hij ging ook wel schapen scheren bij de boeren in de omgeving.

De boeren willen gras

In de crisistijd, de jaren dertig van de 20e eeuw, werd het veen steeds meer ontgonnen. Uiteraard ging het hem aan het hart dat hij om zich heen zag, dat het veen steeds meer verdween. De turf die in het veen gestoken werd was in die tijd zeer belangrijk voor de verwarming van de huizen. Hij begreep ook wel dat dit de tijdgeest was en dat hij de ontwikkelingen niet kon tegenhouden. Hij zei: De boer'n wilt gres, maor ikke veur mi'j holle leever de heide”.

Er was geen plaats meer voor scheper Hendrik met zijn kudde. Een gedeelte van de heide werd natuurreservaat met de naam Vennebulten en bestaat tot op de dag van vandaag. Op dezelfde plek van de oude schaapskooi van Wisselink Hendrik staat nu een een nieuwe zwart geteerde houten kooi naar oud model. Hendrik Wisselink stierf begin 1945, hij werd 85 jaar.

Categories:: Ambachten Dieren Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd