Wie kende destijds het Zwarte Veen beter dan "Wisselink Hendrik" die zeventig jaren van zijn leven met zijn kudde schapen over de heide zwierf. Hij werd in 1858 geboren, op zijn vijftiende begon hij met zijn werk en tot 1938 was hij in het Zwarte Veen met zijn schapen een vertrouwde verschijning. Hendrik was een gezellige prater en vertelde over alles wat verband hield met zijn schäöpkes en de heide. Zijn hond was altijd bij hem maar ook had hij steevast een klein schepje bij zich, waarmee hij kluiten zand naar de schapen gooide die niet bij de troep bleven. Hendrik was in de kost bij de familie Schuurman op boerderij Nieuw-Vossers aan de rand van het veen. Hij sliep daar op de opkamer, boven de kelder.

Met de voeten in de venneputten

Hendrik gebruikte zijn veen ook om gezond te blijven, als hij verkouden was ging hij een tijdje met zijn voeten in één van de gegraven venneputten zitten En dan bun'k d'r met un dag stomp weer af”. Alle weilanden die tegenwoordig richting Harreveld en Lichtenvoorde liggen waren in de tijd van scheper Hendrik nog uitgestrekte paarsbloeiende heidevelden, met hier en daar jeneverstruiken en veel grillig gevormde dennen. Bijzondere moerasplanten, zingende vogels, veel konijnen en vossen, het was door de eeuwen heen een heel bijzonder natuurgebied geworden. Hendrik had ook een paar bijenkorven naast de schaapskooi staan. Hij verdiende aan de wol en de handel met schapen, maar hij ging ook wel schapen scheren bij de boeren in de omgeving.

De boeren willen gras

In de crisistijd, de jaren dertig van de 20e eeuw, werd het veen steeds meer ontgonnen. Uiteraard ging het hem aan het hart dat hij om zich heen zag, dat het veen steeds meer verdween. De turf die in het veen gestoken werd was in die tijd zeer belangrijk voor de verwarming van de huizen. Hij begreep ook wel dat dit de tijdgeest was en dat hij de ontwikkelingen niet kon tegenhouden. Hij zei: De boer'n wilt gres, maor ikke veur mi'j holle leever de heide”.

Er was geen plaats meer voor scheper Hendrik met zijn kudde. Een gedeelte van de heide werd natuurreservaat met de naam Vennebulten en bestaat tot op de dag van vandaag. Op dezelfde plek van de oude schaapskooi van Wisselink Hendrik staat nu een een nieuwe zwart geteerde houten kooi naar oud model. Hendrik Wisselink stierf begin 1945, hij werd 85 jaar.

Categories:: Ambachten Dieren Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich