Wie kende destijds het Zwarte Veen beter dan "Wisselink Hendrik" die zeventig jaren van zijn leven met zijn kudde schapen over de heide zwierf. Hij werd in 1858 geboren, op zijn vijftiende begon hij met zijn werk en tot 1938 was hij in het Zwarte Veen met zijn schapen een vertrouwde verschijning. Hendrik was een gezellige prater en vertelde over alles wat verband hield met zijn schäöpkes en de heide. Zijn hond was altijd bij hem maar ook had hij steevast een klein schepje bij zich, waarmee hij kluiten zand naar de schapen gooide die niet bij de troep bleven. Hendrik was in de kost bij de familie Schuurman op boerderij Nieuw-Vossers aan de rand van het veen. Hij sliep daar op de opkamer, boven de kelder.

Met de voeten in de venneputten

Hendrik gebruikte zijn veen ook om gezond te blijven, als hij verkouden was ging hij een tijdje met zijn voeten in één van de gegraven venneputten zitten En dan bun'k d'r met un dag stomp weer af”. Alle weilanden die tegenwoordig richting Harreveld en Lichtenvoorde liggen waren in de tijd van scheper Hendrik nog uitgestrekte paarsbloeiende heidevelden, met hier en daar jeneverstruiken en veel grillig gevormde dennen. Bijzondere moerasplanten, zingende vogels, veel konijnen en vossen, het was door de eeuwen heen een heel bijzonder natuurgebied geworden. Hendrik had ook een paar bijenkorven naast de schaapskooi staan. Hij verdiende aan de wol en de handel met schapen, maar hij ging ook wel schapen scheren bij de boeren in de omgeving.

De boeren willen gras

In de crisistijd, de jaren dertig van de 20e eeuw, werd het veen steeds meer ontgonnen. Uiteraard ging het hem aan het hart dat hij om zich heen zag, dat het veen steeds meer verdween. De turf die in het veen gestoken werd was in die tijd zeer belangrijk voor de verwarming van de huizen. Hij begreep ook wel dat dit de tijdgeest was en dat hij de ontwikkelingen niet kon tegenhouden. Hij zei: De boer'n wilt gres, maor ikke veur mi'j holle leever de heide”.

Er was geen plaats meer voor scheper Hendrik met zijn kudde. Een gedeelte van de heide werd natuurreservaat met de naam Vennebulten en bestaat tot op de dag van vandaag. Op dezelfde plek van de oude schaapskooi van Wisselink Hendrik staat nu een een nieuwe zwart geteerde houten kooi naar oud model. Hendrik Wisselink stierf begin 1945, hij werd 85 jaar.

Categories:: Ambachten Dieren Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak