Wie kende destijds het Zwarte Veen beter dan "Wisselink Hendrik" die zeventig jaren van zijn leven met zijn kudde schapen over de heide zwierf. Hij werd in 1858 geboren, op zijn vijftiende begon hij met zijn werk en tot 1938 was hij in het Zwarte Veen met zijn schapen een vertrouwde verschijning. Hendrik was een gezellige prater en vertelde over alles wat verband hield met zijn schäöpkes en de heide. Zijn hond was altijd bij hem maar ook had hij steevast een klein schepje bij zich, waarmee hij kluiten zand naar de schapen gooide die niet bij de troep bleven. Hendrik was in de kost bij de familie Schuurman op boerderij Nieuw-Vossers aan de rand van het veen. Hij sliep daar op de opkamer, boven de kelder.

Met de voeten in de venneputten

Hendrik gebruikte zijn veen ook om gezond te blijven, als hij verkouden was ging hij een tijdje met zijn voeten in één van de gegraven venneputten zitten En dan bun'k d'r met un dag stomp weer af”. Alle weilanden die tegenwoordig richting Harreveld en Lichtenvoorde liggen waren in de tijd van scheper Hendrik nog uitgestrekte paarsbloeiende heidevelden, met hier en daar jeneverstruiken en veel grillig gevormde dennen. Bijzondere moerasplanten, zingende vogels, veel konijnen en vossen, het was door de eeuwen heen een heel bijzonder natuurgebied geworden. Hendrik had ook een paar bijenkorven naast de schaapskooi staan. Hij verdiende aan de wol en de handel met schapen, maar hij ging ook wel schapen scheren bij de boeren in de omgeving.

De boeren willen gras

In de crisistijd, de jaren dertig van de 20e eeuw, werd het veen steeds meer ontgonnen. Uiteraard ging het hem aan het hart dat hij om zich heen zag, dat het veen steeds meer verdween. De turf die in het veen gestoken werd was in die tijd zeer belangrijk voor de verwarming van de huizen. Hij begreep ook wel dat dit de tijdgeest was en dat hij de ontwikkelingen niet kon tegenhouden. Hij zei: De boer'n wilt gres, maor ikke veur mi'j holle leever de heide”.

Er was geen plaats meer voor scheper Hendrik met zijn kudde. Een gedeelte van de heide werd natuurreservaat met de naam Vennebulten en bestaat tot op de dag van vandaag. Op dezelfde plek van de oude schaapskooi van Wisselink Hendrik staat nu een een nieuwe zwart geteerde houten kooi naar oud model. Hendrik Wisselink stierf begin 1945, hij werd 85 jaar.

Categories:: Ambachten Dieren Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker