Men zegt wel eens de Omroeper is het een na oudste beroep van de wereld. Een stadsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders.

Volgens mij kon men al spreken van een omroeper in de tijd van Mozes en later johannes de doper zo blijkt uit de verhalen die in de bijbel staan.
Ook in het Romeinse leger waren er Omroepers (Stentoren). Zij brachten van de Keizer via de legerleiding bij de soldaten. In onze omgeving is hier van afgeleid een bekend nieuwsblad De Stentor. in de latere jaren werden de berichten van de overheid en andere instanties via Kern/Dorps en Stadsomroepers kenbaar gemaakt omdat de meeste mensen in die tijd niet konden lezen of schrijven. Vanaf ongeveer 1900 werden de kinderen verplicht om vanaf het 6e tot het 12e jaar onderwijs te volgen en konden met de jaren steeds meer mensen lezen en schrijven.


In Europa zijn er omroepers bekend in Duitsland, België (bellemannen) en Nederland. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland spreekt men over Town Criers. Zelfs in Afrika kent men de Whale Crier Hermanus. In Nederland zijn er denk ik ruim een 30 tal Omroepers actief waarvan 3 Omroepsters. Niet alle omroepers zijn lid van het Gilde EVSDON, Eerste Vereniging Stads en Dorpsomroepers Nederland.  Een 20 tal omroepers uit Nederland en België doen jaarlijks mee aan concoursen die door het Gilde worden georganiseerd.  Deze Omroepers strijden elk jaar voor het Nederlands Kampioenschap,het Kampioenschap der Lagelanden en de Hanzebokaal(concoursen in Hanzesteden).
In 2013 mocht ik mij zelf Nederlands Kampioen noemen.

Dikke tinne Festival
Ik hoop dat ik in 2016 samen met het Gilde en toekomstige sponsoren in Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival (dit is op de Nationale Open Monumentendag) een Internationaal open concours te kunnen organiseren. Dit als aanloop naar misschien een groots Internationaal concours in 2017 tijdens de Internationale hanzedagen in Kampen.


Heeft u interesse om na het lezen van dit verhaal Omroepster of Omroeper in uw woonplaats te willen worden? Neem dan rustig contact op met het Gilde voor Stads en dorpsomroepers.

Categories:: Ambachten Communicatie Hattem

Meer verhalen

Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer