Men zegt wel eens de Omroeper is het een na oudste beroep van de wereld. Een stadsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders.

Volgens mij kon men al spreken van een omroeper in de tijd van Mozes en later johannes de doper zo blijkt uit de verhalen die in de bijbel staan.
Ook in het Romeinse leger waren er Omroepers (Stentoren). Zij brachten van de Keizer via de legerleiding bij de soldaten. In onze omgeving is hier van afgeleid een bekend nieuwsblad De Stentor. in de latere jaren werden de berichten van de overheid en andere instanties via Kern/Dorps en Stadsomroepers kenbaar gemaakt omdat de meeste mensen in die tijd niet konden lezen of schrijven. Vanaf ongeveer 1900 werden de kinderen verplicht om vanaf het 6e tot het 12e jaar onderwijs te volgen en konden met de jaren steeds meer mensen lezen en schrijven.


In Europa zijn er omroepers bekend in Duitsland, België (bellemannen) en Nederland. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland spreekt men over Town Criers. Zelfs in Afrika kent men de Whale Crier Hermanus. In Nederland zijn er denk ik ruim een 30 tal Omroepers actief waarvan 3 Omroepsters. Niet alle omroepers zijn lid van het Gilde EVSDON, Eerste Vereniging Stads en Dorpsomroepers Nederland.  Een 20 tal omroepers uit Nederland en België doen jaarlijks mee aan concoursen die door het Gilde worden georganiseerd.  Deze Omroepers strijden elk jaar voor het Nederlands Kampioenschap,het Kampioenschap der Lagelanden en de Hanzebokaal(concoursen in Hanzesteden).
In 2013 mocht ik mij zelf Nederlands Kampioen noemen.

Dikke tinne Festival
Ik hoop dat ik in 2016 samen met het Gilde en toekomstige sponsoren in Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival (dit is op de Nationale Open Monumentendag) een Internationaal open concours te kunnen organiseren. Dit als aanloop naar misschien een groots Internationaal concours in 2017 tijdens de Internationale hanzedagen in Kampen.


Heeft u interesse om na het lezen van dit verhaal Omroepster of Omroeper in uw woonplaats te willen worden? Neem dan rustig contact op met het Gilde voor Stads en dorpsomroepers.

Categories:: Ambachten Communicatie Hattem

Meer verhalen

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink