Ontdek het erfgoed

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt....en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie? Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! In eerste opzicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

 

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

 

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie dat een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

 

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

www.panoven.nl

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zevenaar Handgemaakt

Meer verhalen

Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen