Ontdek het erfgoed

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt....en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie? Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! In eerste opzicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

 

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

 

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie dat een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

 

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

www.panoven.nl

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zevenaar Handgemaakt

Meer verhalen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart