Zadelmaker worden..... ik had er vroeger nooi over nagedacht om dit beroep te kiezen. Fietsenmaker leek me een leuk beroep, lekker sleutelen en producten verbeteren vindt ik leuk om te doen. Per toeval kwam ik in aanraking met een zadelmaker in Belgie, die me heeft aangestoken met dit ambacht.

Het leuke aan zadelmaken is dat je een heel afwisselende baan hebt, waarbij je veel met je handen werkt. De paardenmarkt is erg in beweging en er worden veel nieuwe technieken ontwikkkeld om paarden beter te laten presteren. Onze oorsprong ligt in de westernsport. Hiervoor hebben we erg veel ervaring opgedaan in Amerika, Duitsland, Belgie en Nederland. De techniek voor het aanmeten van een passende boom hebben we gebruikt voor een aantal problemen met Endurance paarden en dat werkte enorm succesvol. Later hebben we deze techniek ook toegepast op de dressuur en springpaarden en ook daar hebben we enorm veel winst gehaald in de pasvorm en comfort voor de paarden.

Het werken met leer als produkt is erg veelzijdig. Leer heeft erg veel goede eigenschappen. Voor het zadelmaken blijft leer als materiaal erg doeltreffend. Leer is erg goed bewerkbaar, slijtvast en scheurvast. Door het leer nat te maken kun je allerlei patronen en stempels aanbrengen. Zie het als een soort van tatoeage. Elk zadel krijgt hierdoor zijn eigen uitstraling en gezicht.

Vooral het maken van westenzadels is een bijzondere kunst. Een zadel kun je een eigen look geven door de bewerking en kleur van het zadel aan te passen. Een zadel kan bijvoorbeeld extra bewerkt worden met een logo of initialen. Ook kun je zilver of bling aanbrengen waardoor het zadel meer een sieraad wordt.

Doordat we van het begin tot eind een zadel kunnen opbouwen zijn we met elk onderdeel van het proces nauw netrokken. Op elk punt kunnen we de wensen van ruiter of paard aanpassen. Dit is allemaal maatwerk en is niet uit een fabriek zo te bestellen. Hiernaast werken we veel met revalidatie paarden, waarbij we specifiek aanpassingen doen voor het paard om zodoende de draagkracht zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Ook werken we veel met para ruiters. Zij zijn soms meervoudig gehandicapt en voor deze doelgroep maken wij aanpassingen op zadel of harnachement zodat die ruiters hun sport veilig en goed kunnen beoefenen. Hier halen we erg veel voldoening uit, want in alle gevallen kunnen we zodanig meedenken met de ruiter, dat hij of zij zich weer kan toeleggen op zijn passie!

Onze zadelmakerij is een open werkplaats, waar iedereen kan langskomen om van dichtbij te zien hoe wij met leer werken. Kom dus gerust langs en vragen kunnen direct beantwoord worden!

Video
Categories:: Ambachten Dieren Nijkerk

Meer verhalen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak