Zadelmaker worden..... ik had er vroeger nooi over nagedacht om dit beroep te kiezen. Fietsenmaker leek me een leuk beroep, lekker sleutelen en producten verbeteren vindt ik leuk om te doen. Per toeval kwam ik in aanraking met een zadelmaker in Belgie, die me heeft aangestoken met dit ambacht.

Het leuke aan zadelmaken is dat je een heel afwisselende baan hebt, waarbij je veel met je handen werkt. De paardenmarkt is erg in beweging en er worden veel nieuwe technieken ontwikkkeld om paarden beter te laten presteren. Onze oorsprong ligt in de westernsport. Hiervoor hebben we erg veel ervaring opgedaan in Amerika, Duitsland, Belgie en Nederland. De techniek voor het aanmeten van een passende boom hebben we gebruikt voor een aantal problemen met Endurance paarden en dat werkte enorm succesvol. Later hebben we deze techniek ook toegepast op de dressuur en springpaarden en ook daar hebben we enorm veel winst gehaald in de pasvorm en comfort voor de paarden.

Het werken met leer als produkt is erg veelzijdig. Leer heeft erg veel goede eigenschappen. Voor het zadelmaken blijft leer als materiaal erg doeltreffend. Leer is erg goed bewerkbaar, slijtvast en scheurvast. Door het leer nat te maken kun je allerlei patronen en stempels aanbrengen. Zie het als een soort van tatoeage. Elk zadel krijgt hierdoor zijn eigen uitstraling en gezicht.

Vooral het maken van westenzadels is een bijzondere kunst. Een zadel kun je een eigen look geven door de bewerking en kleur van het zadel aan te passen. Een zadel kan bijvoorbeeld extra bewerkt worden met een logo of initialen. Ook kun je zilver of bling aanbrengen waardoor het zadel meer een sieraad wordt.

Doordat we van het begin tot eind een zadel kunnen opbouwen zijn we met elk onderdeel van het proces nauw netrokken. Op elk punt kunnen we de wensen van ruiter of paard aanpassen. Dit is allemaal maatwerk en is niet uit een fabriek zo te bestellen. Hiernaast werken we veel met revalidatie paarden, waarbij we specifiek aanpassingen doen voor het paard om zodoende de draagkracht zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Ook werken we veel met para ruiters. Zij zijn soms meervoudig gehandicapt en voor deze doelgroep maken wij aanpassingen op zadel of harnachement zodat die ruiters hun sport veilig en goed kunnen beoefenen. Hier halen we erg veel voldoening uit, want in alle gevallen kunnen we zodanig meedenken met de ruiter, dat hij of zij zich weer kan toeleggen op zijn passie!

Onze zadelmakerij is een open werkplaats, waar iedereen kan langskomen om van dichtbij te zien hoe wij met leer werken. Kom dus gerust langs en vragen kunnen direct beantwoord worden!

Video
Categories:: Ambachten Dieren Nijkerk

Meer verhalen

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen