Zadelmaker worden..... ik had er vroeger nooi over nagedacht om dit beroep te kiezen. Fietsenmaker leek me een leuk beroep, lekker sleutelen en producten verbeteren vindt ik leuk om te doen. Per toeval kwam ik in aanraking met een zadelmaker in Belgie, die me heeft aangestoken met dit ambacht.

Het leuke aan zadelmaken is dat je een heel afwisselende baan hebt, waarbij je veel met je handen werkt. De paardenmarkt is erg in beweging en er worden veel nieuwe technieken ontwikkkeld om paarden beter te laten presteren. Onze oorsprong ligt in de westernsport. Hiervoor hebben we erg veel ervaring opgedaan in Amerika, Duitsland, Belgie en Nederland. De techniek voor het aanmeten van een passende boom hebben we gebruikt voor een aantal problemen met Endurance paarden en dat werkte enorm succesvol. Later hebben we deze techniek ook toegepast op de dressuur en springpaarden en ook daar hebben we enorm veel winst gehaald in de pasvorm en comfort voor de paarden.

Het werken met leer als produkt is erg veelzijdig. Leer heeft erg veel goede eigenschappen. Voor het zadelmaken blijft leer als materiaal erg doeltreffend. Leer is erg goed bewerkbaar, slijtvast en scheurvast. Door het leer nat te maken kun je allerlei patronen en stempels aanbrengen. Zie het als een soort van tatoeage. Elk zadel krijgt hierdoor zijn eigen uitstraling en gezicht.

Vooral het maken van westenzadels is een bijzondere kunst. Een zadel kun je een eigen look geven door de bewerking en kleur van het zadel aan te passen. Een zadel kan bijvoorbeeld extra bewerkt worden met een logo of initialen. Ook kun je zilver of bling aanbrengen waardoor het zadel meer een sieraad wordt.

Doordat we van het begin tot eind een zadel kunnen opbouwen zijn we met elk onderdeel van het proces nauw netrokken. Op elk punt kunnen we de wensen van ruiter of paard aanpassen. Dit is allemaal maatwerk en is niet uit een fabriek zo te bestellen. Hiernaast werken we veel met revalidatie paarden, waarbij we specifiek aanpassingen doen voor het paard om zodoende de draagkracht zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Ook werken we veel met para ruiters. Zij zijn soms meervoudig gehandicapt en voor deze doelgroep maken wij aanpassingen op zadel of harnachement zodat die ruiters hun sport veilig en goed kunnen beoefenen. Hier halen we erg veel voldoening uit, want in alle gevallen kunnen we zodanig meedenken met de ruiter, dat hij of zij zich weer kan toeleggen op zijn passie!

Onze zadelmakerij is een open werkplaats, waar iedereen kan langskomen om van dichtbij te zien hoe wij met leer werken. Kom dus gerust langs en vragen kunnen direct beantwoord worden!

Video
Categories:: Ambachten Dieren Nijkerk

Meer verhalen

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen