De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Categories:: Ambachten Drank Bier Zaltbommel

Meer verhalen

Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks