De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Categories:: Ambachten Drank Bier Zaltbommel

Meer verhalen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen