De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Categories:: Ambachten Drank Bier Zaltbommel

Meer verhalen

VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman