De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Categories:: Ambachten Drank Bier Zaltbommel

Meer verhalen

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen