De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Categories:: Ambachten Drank Bier Zaltbommel

Meer verhalen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink