Het omenten van oudere bomen komt nagenoeg niet meer voor in de Nederlandse fruitteelt. De jonge aanplant is wel op een onderstam geënt. Deze heeft dan de omvang van een twijgje van een onderstam, waarop het gekozen appelras wordt geënt. De oudere fruitbomen worden nagenoeg niet meer omgeënt: het is te bewerkelijk, en in de regel wordt een boomgaard gerooid en voorzien van nieuwe jonge aanplant, vaak ook nog van rassen die goed in de markt liggen.

Het enten bestaat uit het aansnijden van de ent, het losmaken van de bast, het vastzetten met raffia en de bastloze delen voorzien van een afdekwas. De ent prikkelt tot aanvoer van voedsel in de richting van de ent-tak. Dit omenten werd tot 1965 regelmatig gedaan om de nieuwe fruitrassen op oude bomen te laten groeien.

In het voorjaar zijn in de boomgaard bij mij een 6-tal oude fruitbomen van 35 jaar oud van het zogenaamde half-hoogstam type omgeënt en voorzien van nieuwe appelrassen. Voor de aardigheid en vanuit een stukje geschiedenis van de fruitteelt, heb ik deze oude bomen voorzien van nieuwe loten die straks een ander appelras op de oude stammen zullen leveren. Ik had deze oude bomen ook kunnen rooien en nieuwe twijgen kunnen terugplanten, maar in het kader van de geschiedenis van de fruitteelt was dit een leuke actie om deze oude techniek, die nagenoeg verloren is gegaan, nog een keer toe te passen.

De tak en de ent zijn bezig om goed met elkaar te vergroeien, en over 2 jaar hoop ik de eerste vruchten van het nieuwe hout te kunnen oogsten. De boom heeft nog wel enkele jaren begeleiding nodig om uit te groeien tot een volwaardige boom van het zogenoemde half-hoogstam type.

Gerelateerde verhalen

Binden met wilgentenen Binden met wilgentenen
De dikke boom De dikke boom

Categories:: Ambachten Puiflijk

Meer verhalen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp