In Nederland lijkt een tanende belangstelling naar historische toetsinstrumenten. Wat bezield iemand dan om toch het ambacht te gaan leren om deze instrumenten, met name klavecimbels, spinetten en orgels, te bouwen?

Te midden van dit ambacht ben ik opgegroeid. Met mijn vader op stap, klein onderhoud en stemwerk. Samen alle concertzalen van Nederland bezocht, conservatoria, muziekscholen en alle andere denkbare locaties. Een opleiding tot orgelbouwer bestaat niet in ons land, maar na mijn studie biomedische wetenschappen aan de universiteit van Leiden heb ik besloten om het vak in de praktijk te gaan leren. Zeg nu zelf, wat is er mooier dan balanceren op de grens van techniek en kunst. Hout komt bij ons in planken binnen, wat we verwerken tot veelzijdige instrumenten met een uniek timbre (klankkleur). Inmiddels gaan onze instrumenten de hele wereld over.


En die afnemende belangstelling in Nederland? Ik denk dat het meevalt, aandacht naar kunst gaat de hele geschiedenis al met golfbewegingen. Wereldwijd zijn er nog veel jonge musici die interesse hebben in de oude muziek. Al is het niet verkeerd om de jeugd te blijven scholen in de prachtige muziek die honderden jaren geleden al is geschreven, maar tegenwoordig op historisch gebaseerde instrumenten nog net zo mooi kan klinken.

In 2016 vieren wij ons 50 jarig bestaan. Volgens ons beperkt kwaliteit zich niet tot klank en afwerking alleen. Kwaliteit betekent ook langdurig betrouwbaar functioneren. Wat ons betreft: vakmanschap tot in detail.

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending:

Video
Categories:: Ambachten Muziek Garderen

Meer verhalen

Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Onweer

08 maart 2015
Gerry

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf