Een wagen vol verhalen is een project dat gedragen en gemaakt wordt door het publiek. Sinds zaterdag is er een club mensen die zich ambassadeur van het immaterieel erfgoed mag noemen. Mensen die zich onder andere inzetten voor het project 'Een wagen vol verhalen'. Door het enthousiasme van de ambassadeurs zal het project in bekendheid nog verder groeien en zal de hoeveelheid tradities op de site toenemen.

Van start met een gebed

Drie vendeliers uit Gaanderen openden de eerste bijeenkomst van het ambassadeursnetwerk met een gebed tussen goed en kwaad, want vendelzwaaien is meer dan alleen met een 'vlag zwaaien'. Het is een traditie die al officieel erkend is en waar een heel verhaal achter zit. Ongeveer 30 erfgoed-vertegenwoordigers en geïnteresseerden lieten deze middag hun enthousiasme voor hun tradities en voor Een wagen vol verhalen blijken.

 

Het ambassadeursnetwerk is opgericht om ervoor te zorgen dat er een duurzaam netwerk ontstaat van verenigingen en instellingen die zich bezig houden met volkscultuur. Het zou immers zonde zijn als de kennis en het opgebouwde netwerk omtrent immaterieel erfgoed zou vergaan als het project Een wagen vol verhalen ten einde loopt.

Een netwerk van allerlei betrokkenen bij immaterieel erfgoed

Doel van het ambassadeursnetwerk is het bevorderen van samenwerking en het uitwisselen van kennis tussen alle ambassadeurs van verschillende uitingen van immaterieel erfgoed en het vergroten van de verhalen-database. Bovendien is het een uitgelezen kans om vanuit dit netwerk evenementen te organiseren om publiciteit voor immaterieel erfgoed te vergroten.

Natuurlijk draagt iedereen bij naar zijn of haar eigen mogelijkheden. De ambassadeursgroep bestaat uit verschillende mensen. De één vertegenwoordigt een vereniging of organisatie, de ander is druk bezig verhalen toe te voegen aan onze website of promoot het project door het te verspreiden via bijvoorbeeld social media.

Direct op radio

De bijeenkomst voor de ambassadeurs vond plaats bij Omroep Gelderland. Naast een workshop Oral History (waar handvaten werden aangereikt voor het optekenen van verhalen) kregen de ambassadeurs ook een rondleiding door de radio- en tv-studio's en over de redactie bij de omroep. Twee ambassadeurs kropen in de radiostudio maar gelijk achter de microfoon om te vertellen over hun traditie en over de Dag van de Gelderse traditie op 27 juni in het Openluchtmuseum. Over die dag is vervolgens nog nagepraat tijdens de borrel, want de ambassadeurs zullen een belangrijk aandeel hebben bij de invulling van het programma van de dag.

Helpt u ook mee?

U kunt ook helpen om het project 'Een wagen vol verhalen' een nog groter succes te maken. Hoe? Wij hebben 10 mogelijkheden op een rij gezet:

  • geef bekendheid aan het project door: in uw omgeving over de wagen vol verhalen te vertellen (op een verjaardag, een presentatie bij de vereniging, enz.)
  • twitter over ons, retweet onze berichten
  • like onze pagina op Facebook en nodig uw vrienden uit om ons te liken
  • like, deel en reageer op onze Facebookberichten (hoe meer activiteit na een bericht, hoe beter ons volgende bericht wordt weergegeven en hoe meer mensen ons zien)
  • meld je aan voor de nieuwsbrief (stuur hem door als je denkt dat er onderwerpen in staan die anderen kunnen interesseren, reageer op oproepjes)
  • help ons de dag van de Gelderse traditie te organiseren (mail voor 11 mei je ideeën aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • reageer op oproepjes op ons prikbord en help ons zo aan bijvoorbeeld spullen
  • deel linkjes van verhalen of youtubefilmpjes op je eigen site, op facebookpagina's enz.
  • verzamel verhalen (stuur je eigen verhalen in, zet anderen aan om hun verhaal te vertellen op de site, of noteer zelf de verhalen uit je omgeving) en reageer op andermans verhalen (of zet anderen daar toe aan)
  • geef ons feedback en ideeën (feedback op site, reacties op de tv uitzending, ideeën voor acties of het programma voor de dag vd glds traditie, enz.)

 

Categories:: Ambassadeursnetwerk Wagen vol verhalen Redactioneel

Meer verhalen

Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Ambassadeursnetwerk

De recepten van Gerry Klein Overmeen

16 augustus 2015
Van de redactie

Ambassadeursnetwerk

12 april 2016
Van de redactie
Video

Bennie Jolink: ambassadeur van tradities

17 oktober 2015
Van de redactie

Levende Sarah onthult zichzelf

13 oktober 2015
Van de redactie

"Het Achterhoeks is voor mij zoveel rijker"

28 september 2015
Van de redactie

De vette bek van Liesbeth Mulder

10 augustus 2015
Van de redactie

Midwienterhoornbloazer Ben Jonker

12 september 2015
Van de redactie

Zelhemse geschiedenisfanaat over tradities

07 oktober 2015
Van de redactie