Er zijn weinig bands die zo omgeven worden door tradities als Normaal. Er zijn weinig streken met zoveel gebruiken als de Achterhoek. We kunnen ons dan ook geen betere ambassadeur wensen dan Bennie Jolink. Jolink vindt tradities enorm belangrijk: "Het geeft identiteit aan de mensen". Jolink is dan ook een groot voorstander van het bewaren van de tradities op deze site.

Het kraaien van de haan bij aanvang van een concert, høken en T-shirts scheuren. Als je naar een Normaal concert gaat dan weet je dat dat erbij hoort. En ook het bier gooien is natuurlijk één van de tradities tijdens de optredens van Normaal. Een traditie die werd geïntroduceerd door manager Joost Carlier maar wat inmiddels steeds minder wordt gedaan omdat het bier te duur is geworden.


Sprekken, naoberschap en de BSA aantrappen op oudjaarsdag
Eén van de mooiste tradities voor Jolink is het sprekken, aan tafel zitten, potje bier erbij of gewoon een kop koffie en dan mooie verhalen vertellen. Het moet waargebeurd zijn en mooi en kleurrijk verteld worden. Het sprekken spreekt Bennie Jolink juist zo aan omdat het te maken heeft met teksten schrijven. Bij het sprekken kan een verhaal meerdere keren verteld worden, want het is nooit hetzelfde.

Ook het naoberschap leeft bij Jolink in Hummelo. Het buurt maken als je nieuw bent, maar ook het regelen van een begrafenis. "Wij hebben hier een begrafenis gehad, daar hoefde geen begrafenisondernemer aan te pas te komen." In de schuur van de zanger worden als decennia lang elk jaar op oudjaarsdag oliebollen, appelflappen, appelbeignets en pufkes (poffertjes) gebakken. De (schoon)zonen gaan carbid schieten en Bennie trapt zelf de BSA aan. En zo staat het leven van de rocker bol van de tradities. In huize Jolink is het sinds een aantal jaren op woensdag opa en oma-dag. Dan komen de 7 kleinkinderen de hele dag en 's avonds schuiven ook de ouders aan en wordt er gegeten aan een lange tafel.

Bieleman Bennie
Bennie Jolink vervulde 12 jaar lang een bijzondere rol op de Hummelse kermis. Hij was bieleman. Bielemannen (bijlemannen) moeten de obstakels uit de weg ruimen en met magische dansen de boze geesten bezweren. Als typisch Achterhoeks noemt Jolink ook de motorsport, of gemotoriseerde sporten. Die zijn populair op het platteland. Bennie was 3 toen hij bij zijn vader voor op de BSA zat en dan gingen ze naar de motorcross. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen Bennie hoorde dat zijn eerste kleinkind een jongen was, reed hij direct naar Hengelo om een quad te kopen, nog voor zijn geboorte. En ook zijn kleindochter van twee heeft al 'zo'n elektrisch hompelding'.

Bang dat de tradities rondom de optredens van Normaal verdwijnen is Jolink niet. Het høken blijft bestaan. Ook zonder Normaal. Er zijn al verschillende bijeenkomsten en festivals gepland waarop de anhangers van Normaal zich kunnen uitleven. Maar eerst op 19 december nog één keer de Normaal-tradities tijdens het grote afscheidsconcert van de band. Houd deze site in de gaten want Bennie geeft binnenkort via eenwagenvolverhalen.nl kaarten weg voor zijn afscheidsfeest.


Video
Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Ambassadeursnetwerk

Video

Bennie Jolink: ambassadeur van tradities

17 oktober 2015
Van de redactie

De recepten van Gerry Klein Overmeen

16 augustus 2015
Van de redactie

"Het Achterhoeks is voor mij zoveel rijker"

28 september 2015
Van de redactie

Levende Sarah onthult zichzelf

13 oktober 2015
Van de redactie

Mooie verhalen uit de provincie van Henk Zegers

06 september 2015
van de redactie

Ambassadeursnetwerk

12 april 2016
Van de redactie

Zelhemse geschiedenisfanaat over tradities

07 oktober 2015
Van de redactie

De vette bek van Liesbeth Mulder

10 augustus 2015
Van de redactie

Midwienterhoornbloazer Ben Jonker

12 september 2015
Van de redactie