Er zijn weinig bands die zo omgeven worden door tradities als Normaal. Er zijn weinig streken met zoveel gebruiken als de Achterhoek. We kunnen ons dan ook geen betere ambassadeur wensen dan Bennie Jolink. Jolink vindt tradities enorm belangrijk: "Het geeft identiteit aan de mensen". Jolink is dan ook een groot voorstander van het bewaren van de tradities op deze site.

Het kraaien van de haan bij aanvang van een concert, høken en T-shirts scheuren. Als je naar een Normaal concert gaat dan weet je dat dat erbij hoort. En ook het bier gooien is natuurlijk één van de tradities tijdens de optredens van Normaal. Een traditie die werd geïntroduceerd door manager Joost Carlier maar wat inmiddels steeds minder wordt gedaan omdat het bier te duur is geworden.


Sprekken, naoberschap en de BSA aantrappen op oudjaarsdag
Eén van de mooiste tradities voor Jolink is het sprekken, aan tafel zitten, potje bier erbij of gewoon een kop koffie en dan mooie verhalen vertellen. Het moet waargebeurd zijn en mooi en kleurrijk verteld worden. Het sprekken spreekt Bennie Jolink juist zo aan omdat het te maken heeft met teksten schrijven. Bij het sprekken kan een verhaal meerdere keren verteld worden, want het is nooit hetzelfde.

Ook het naoberschap leeft bij Jolink in Hummelo. Het buurt maken als je nieuw bent, maar ook het regelen van een begrafenis. "Wij hebben hier een begrafenis gehad, daar hoefde geen begrafenisondernemer aan te pas te komen." In de schuur van de zanger worden als decennia lang elk jaar op oudjaarsdag oliebollen, appelflappen, appelbeignets en pufkes (poffertjes) gebakken. De (schoon)zonen gaan carbid schieten en Bennie trapt zelf de BSA aan. En zo staat het leven van de rocker bol van de tradities. In huize Jolink is het sinds een aantal jaren op woensdag opa en oma-dag. Dan komen de 7 kleinkinderen de hele dag en 's avonds schuiven ook de ouders aan en wordt er gegeten aan een lange tafel.

Bieleman Bennie
Bennie Jolink vervulde 12 jaar lang een bijzondere rol op de Hummelse kermis. Hij was bieleman. Bielemannen (bijlemannen) moeten de obstakels uit de weg ruimen en met magische dansen de boze geesten bezweren. Als typisch Achterhoeks noemt Jolink ook de motorsport, of gemotoriseerde sporten. Die zijn populair op het platteland. Bennie was 3 toen hij bij zijn vader voor op de BSA zat en dan gingen ze naar de motorcross. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen Bennie hoorde dat zijn eerste kleinkind een jongen was, reed hij direct naar Hengelo om een quad te kopen, nog voor zijn geboorte. En ook zijn kleindochter van twee heeft al 'zo'n elektrisch hompelding'.

Bang dat de tradities rondom de optredens van Normaal verdwijnen is Jolink niet. Het høken blijft bestaan. Ook zonder Normaal. Er zijn al verschillende bijeenkomsten en festivals gepland waarop de anhangers van Normaal zich kunnen uitleven. Maar eerst op 19 december nog één keer de Normaal-tradities tijdens het grote afscheidsconcert van de band. Houd deze site in de gaten want Bennie geeft binnenkort via eenwagenvolverhalen.nl kaarten weg voor zijn afscheidsfeest.


Video
Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Ambassadeursnetwerk

Zelhemse geschiedenisfanaat over tradities

07 oktober 2015
Van de redactie

Levende Sarah onthult zichzelf

13 oktober 2015
Van de redactie
Video

Bennie Jolink: ambassadeur van tradities

17 oktober 2015
Van de redactie

Midwienterhoornbloazer Ben Jonker

12 september 2015
Van de redactie

Mooie verhalen uit de provincie van Henk Zegers

06 september 2015
van de redactie

De recepten van Gerry Klein Overmeen

16 augustus 2015
Van de redactie

Ambassadeursnetwerk

12 april 2016
Van de redactie

"Het Achterhoeks is voor mij zoveel rijker"

28 september 2015
Van de redactie

Tradities van het dorp bewaren voor de kinderen

21 september 2015
Van de redactie