Er zijn weinig bands die zo omgeven worden door tradities als Normaal. Er zijn weinig streken met zoveel gebruiken als de Achterhoek. We kunnen ons dan ook geen betere ambassadeur wensen dan Bennie Jolink. Jolink vindt tradities enorm belangrijk: "Het geeft identiteit aan de mensen". Jolink is dan ook een groot voorstander van het bewaren van de tradities op deze site.

Het kraaien van de haan bij aanvang van een concert, høken en T-shirts scheuren. Als je naar een Normaal concert gaat dan weet je dat dat erbij hoort. En ook het bier gooien is natuurlijk één van de tradities tijdens de optredens van Normaal. Een traditie die werd geïntroduceerd door manager Joost Carlier maar wat inmiddels steeds minder wordt gedaan omdat het bier te duur is geworden.


Sprekken, naoberschap en de BSA aantrappen op oudjaarsdag
Eén van de mooiste tradities voor Jolink is het sprekken, aan tafel zitten, potje bier erbij of gewoon een kop koffie en dan mooie verhalen vertellen. Het moet waargebeurd zijn en mooi en kleurrijk verteld worden. Het sprekken spreekt Bennie Jolink juist zo aan omdat het te maken heeft met teksten schrijven. Bij het sprekken kan een verhaal meerdere keren verteld worden, want het is nooit hetzelfde.

Ook het naoberschap leeft bij Jolink in Hummelo. Het buurt maken als je nieuw bent, maar ook het regelen van een begrafenis. "Wij hebben hier een begrafenis gehad, daar hoefde geen begrafenisondernemer aan te pas te komen." In de schuur van de zanger worden als decennia lang elk jaar op oudjaarsdag oliebollen, appelflappen, appelbeignets en pufkes (poffertjes) gebakken. De (schoon)zonen gaan carbid schieten en Bennie trapt zelf de BSA aan. En zo staat het leven van de rocker bol van de tradities. In huize Jolink is het sinds een aantal jaren op woensdag opa en oma-dag. Dan komen de 7 kleinkinderen de hele dag en 's avonds schuiven ook de ouders aan en wordt er gegeten aan een lange tafel.

Bieleman Bennie
Bennie Jolink vervulde 12 jaar lang een bijzondere rol op de Hummelse kermis. Hij was bieleman. Bielemannen (bijlemannen) moeten de obstakels uit de weg ruimen en met magische dansen de boze geesten bezweren. Als typisch Achterhoeks noemt Jolink ook de motorsport, of gemotoriseerde sporten. Die zijn populair op het platteland. Bennie was 3 toen hij bij zijn vader voor op de BSA zat en dan gingen ze naar de motorcross. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen Bennie hoorde dat zijn eerste kleinkind een jongen was, reed hij direct naar Hengelo om een quad te kopen, nog voor zijn geboorte. En ook zijn kleindochter van twee heeft al 'zo'n elektrisch hompelding'.

Bang dat de tradities rondom de optredens van Normaal verdwijnen is Jolink niet. Het høken blijft bestaan. Ook zonder Normaal. Er zijn al verschillende bijeenkomsten en festivals gepland waarop de anhangers van Normaal zich kunnen uitleven. Maar eerst op 19 december nog één keer de Normaal-tradities tijdens het grote afscheidsconcert van de band. Houd deze site in de gaten want Bennie geeft binnenkort via eenwagenvolverhalen.nl kaarten weg voor zijn afscheidsfeest.


Video
Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Ambassadeursnetwerk

De recepten van Gerry Klein Overmeen

16 augustus 2015
Van de redactie

Tradities van het dorp bewaren voor de kinderen

21 september 2015
Van de redactie

Ambassadeursnetwerk

12 april 2016
Van de redactie

Mooie verhalen uit de provincie van Henk Zegers

06 september 2015
van de redactie

Levende Sarah onthult zichzelf

13 oktober 2015
Van de redactie

Midwienterhoornbloazer Ben Jonker

12 september 2015
Van de redactie

"Het Achterhoeks is voor mij zoveel rijker"

28 september 2015
Van de redactie

Zelhemse geschiedenisfanaat over tradities

07 oktober 2015
Van de redactie