Er zijn weinig bands die zo omgeven worden door tradities als Normaal. Er zijn weinig streken met zoveel gebruiken als de Achterhoek. We kunnen ons dan ook geen betere ambassadeur wensen dan Bennie Jolink. Jolink vindt tradities enorm belangrijk: "Het geeft identiteit aan de mensen". Jolink is dan ook een groot voorstander van het bewaren van de tradities op deze site.

Het kraaien van de haan bij aanvang van een concert, høken en T-shirts scheuren. Als je naar een Normaal concert gaat dan weet je dat dat erbij hoort. En ook het bier gooien is natuurlijk één van de tradities tijdens de optredens van Normaal. Een traditie die werd geïntroduceerd door manager Joost Carlier maar wat inmiddels steeds minder wordt gedaan omdat het bier te duur is geworden.


Sprekken, naoberschap en de BSA aantrappen op oudjaarsdag
Eén van de mooiste tradities voor Jolink is het sprekken, aan tafel zitten, potje bier erbij of gewoon een kop koffie en dan mooie verhalen vertellen. Het moet waargebeurd zijn en mooi en kleurrijk verteld worden. Het sprekken spreekt Bennie Jolink juist zo aan omdat het te maken heeft met teksten schrijven. Bij het sprekken kan een verhaal meerdere keren verteld worden, want het is nooit hetzelfde.

Ook het naoberschap leeft bij Jolink in Hummelo. Het buurt maken als je nieuw bent, maar ook het regelen van een begrafenis. "Wij hebben hier een begrafenis gehad, daar hoefde geen begrafenisondernemer aan te pas te komen." In de schuur van de zanger worden als decennia lang elk jaar op oudjaarsdag oliebollen, appelflappen, appelbeignets en pufkes (poffertjes) gebakken. De (schoon)zonen gaan carbid schieten en Bennie trapt zelf de BSA aan. En zo staat het leven van de rocker bol van de tradities. In huize Jolink is het sinds een aantal jaren op woensdag opa en oma-dag. Dan komen de 7 kleinkinderen de hele dag en 's avonds schuiven ook de ouders aan en wordt er gegeten aan een lange tafel.

Bieleman Bennie
Bennie Jolink vervulde 12 jaar lang een bijzondere rol op de Hummelse kermis. Hij was bieleman. Bielemannen (bijlemannen) moeten de obstakels uit de weg ruimen en met magische dansen de boze geesten bezweren. Als typisch Achterhoeks noemt Jolink ook de motorsport, of gemotoriseerde sporten. Die zijn populair op het platteland. Bennie was 3 toen hij bij zijn vader voor op de BSA zat en dan gingen ze naar de motorcross. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen Bennie hoorde dat zijn eerste kleinkind een jongen was, reed hij direct naar Hengelo om een quad te kopen, nog voor zijn geboorte. En ook zijn kleindochter van twee heeft al 'zo'n elektrisch hompelding'.

Bang dat de tradities rondom de optredens van Normaal verdwijnen is Jolink niet. Het høken blijft bestaan. Ook zonder Normaal. Er zijn al verschillende bijeenkomsten en festivals gepland waarop de anhangers van Normaal zich kunnen uitleven. Maar eerst op 19 december nog één keer de Normaal-tradities tijdens het grote afscheidsconcert van de band. Houd deze site in de gaten want Bennie geeft binnenkort via eenwagenvolverhalen.nl kaarten weg voor zijn afscheidsfeest.


Video
Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Ambassadeursnetwerk

De vette bek van Liesbeth Mulder

10 augustus 2015
Van de redactie

Midwienterhoornbloazer Ben Jonker

12 september 2015
Van de redactie

"Het Achterhoeks is voor mij zoveel rijker"

28 september 2015
Van de redactie

Levende Sarah onthult zichzelf

13 oktober 2015
Van de redactie

De recepten van Gerry Klein Overmeen

16 augustus 2015
Van de redactie

Tradities van het dorp bewaren voor de kinderen

21 september 2015
Van de redactie

Ambassadeursnetwerk

12 april 2016
Van de redactie