Carnaval vieren in Nöttedarp! Net iets eerder dan de rest van Gelderland, misschien wel de rest van Nederland. 2 Weken voordat de rest van Gelderland het carnaval viert barst in “Nöttedarp”, zo heet Braamt tijden het carnavals weekend, het carnaval al echt los.

Pronkzitting met buutreedners

Carnavals vereniging “De Nöttekrakers” organiseert al meer dan meer dan 48 jaar het carnavals feest in Braamt. Dat begint al met de Pronkzitting welke in november gehouden wordt in zaal “Diamond Hall”, voorheen “De Olde Boerderi-je”, de residentie van de Nöttekrakers. Deze avond begint om 19:11 uur met de opening door de voorzitter van de vereniging, die een in het kort even de belangrijkste gebeurtenissen van de vereniging en haar leden opsomt.  Daarna is er een vol programma met acts, muziek, en toneel. Natuurlijk zijn er ook buutreedners om de Braamtenaren die het afgelopen jaar zijn opgevallen eens lekker er door te halen, ter vermaak van iedereen.

Met de strop om de nek de zaal uit

Het belangrijkste van de pronkzitting is natuurlijk het aftreden van Prins carnaval van het afgelopen jaar en het presenteren van de nieuwe Prins. De aftredende prins wordt door de “Garde van Old Prinsen”, nadat hem de versierselen  en de scepter zijn afgenomen, letterlijk met een strop om zijn nek en een lang touw de zaal uit geleid. Dit onder begeleiding van het traditionele lied: “Nöttekrakers, de prins mot weg”.

Wie de nieuwe Prins carnaval zal worden is het grootste geheim van Nöttedarp. Tot aan de prestatie weet niemand in Nöttedarp en daarbuiten wie de nieuwe Prins zal zijn. Ook het motto, de carnavals spreuk van de prins, is onderdeel van dat geheim. In een speciale act geschreven en gespeeld door Nöttekrakers en Nöttekrakerinnekes wordt het publiek voorbereid op de komst van de nieuwe Prins carnaval. Uiteindelijk komt de prins, onder luid applaus van de zaal, tevoorschijn. Nadat hem de prinselijke versierselen zijn omgehangen wordt de proclamatie voorgelezen en wordt ook het motto bekend gemaakt. De avond wordt voorgezet met zang en dans en natuurlijk met de nodige drank. Zo rond middernacht komen alle medewerkers op het toneel en wordt ter afsluiting van de pronkzitting door de hele zaal uit volle borst meegezongen met het lied: “Oh Braomp mien dörke”.

Nöttedarp heeft ook een jeugd Prins carnaval. Meestal een knaap die in groep 7 of 8 op de basisschool de Boomgaard zit. Hij zou ook op en school buiten Braamt kunnen zitten maar het moet wel een Braamtse, een Nöttekrakertje,  zijn. Voor de jeugd Prins geldt net als bij de Prins dat hij gepresenteerd word tijdens de pronkzitting, zondags na de Pronkzitting van de Prins. Ook op de jeugdpronkzitting veel acts dans en toneel, een lust om bij aanwezig te zijn.

Het carnavals weekend begint bij kinderen, zieken en bejaarden

Traditioneel vieren de Nöttekrakers 2 weken voor de “grote carnaval” hun carnavals feest. Dat begint al op vrijdag ochtend als de Prins en zijn adjudanten, samen met de dansmarietjes en het bestuur, naar de basisschool gaan. Erg belangrijk want op de basisschool zitten de toekomstige carnavalvierders en die moeten bij dit feest betrokken worden en blijven. De middag worden bezoeken afgelegd bij de zieken en bejaarden die het carnaval niet kunnen bezoeken. Dit wordt erg gewaardeerd en het daarbij behorende fruitmandje is altijd welkom.  De avond wordt gebruikt om de wagenbouwers op locatie te bezoeken en onder het genot van een drankje worden de creaties bekeken en bewonderd. De vrijdag wordt in de kleine uurtjes afgesloten met het wagenbouwersbal.

Zaterdag ’s ochtends worden de straten versierd. Kosten nog moeite worden gespaard om Nöttedarp een feestelijk aanzicht te geven. De prins komt rond voor een praatje, een hapje en natuurlijk een drankje. Hiervoor heeft hij niet veel tijd want  ’s middags is het blagenbal waar de jeugd zich weer helemaal kan uitleven. ’s Avonds is er in de residentie een carnavals bal waar tot in de kleine uurtjes een bonte massa zich uitleeft. De sfeer zit er goed als toch wel enigszins op tijd huiswaarts gekeerd moet worden want de zondag heeft weer een vol programma.

De commandeur

Zondag ochtend, 9 uur verzamelen bij de residentie  van waaruit vertrokken wordt naar de Prins. Daar wordt onder begeleiding van een dweilorkest de steek gezet. Na een stevig ontbijt bij de Prins naar het Nöttekrakersmonument voor de bekendmaking van de Commandeur. De commandeur is iemand of een groep mensen of een vereniging die op welke manier dan ook zich erg verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Nöttedarp. De nieuwe commandeur wordt een receptie aan geboden in de residentie. Daarna is het voorbereiden op de optocht.

De optocht

Om 14:11 uur start vanuit boven Braamt een bonte stoet met praalwagens, groepen en enkelingen richting het dorpsplein dat is omgedoopt naar de naam van een van de carnavals jeugd groepen die actief zijn. Een stoet die de afgelopen jaren is gegroeid tot meer dan 20 wagens, voor een klein plaatsje als braamt met zijn amper 1000 inwoners wel heel uitzonderlijk. Ook de kwaliteit van de wagens wordt steeds beter en mooier. Groepen die plaatselijk actualiteit als onderwerp hebben, maar ook algemene onderwerpen worden op een ludieke manier gepresenteerd. Na een tocht door de meeste straten van Nöttedarp wordt de optocht voor de residentie ontbonden en gaat eenieder de zaal in alwaar de uitslag bekend gemaakt zal worden. Een strijd tussen de wagenbouwers en de groepen onderling wordt hier plotseling zichtbaar. Was het tijdens het bouwen van de wagens een uitruil van materialen, verf en zelfs mankracht, is er toch nu duidelijk zichtbaar dat er ook gewonnen wil worden. Na de prijsuitreiking gaat het feest door tot na middernacht met dans en plezier.

Maatjes happen en pop verbranden

Maandags, de laatste dag van het carnaval in Nöttedarp, is het traditionele maatjes happen. De residentie loopt vol met de meest gekke en bonte creaties  om het carnavals feest voort te zetten tot 22:00 uur ’s avonds. Dan komt de Prins met zijn adjudanten om een einde te maken aan het carnavals feest door de pop te verbranden. Onder begeleiding van een dweilorkest wordt nog eenmaal “Ok Braomp mien dörpke” ingezet en daarna keert eenieder huiswaarts, moe en voldaan van weer een mooi carnavals feest, en stiekem al weer vast plannen te maken wat er volgend jaar weer voor het carnaval georganiseerd moet worden.

Kijk hier voor meer foto's en video's van het carnaval in Nöttedarp.

Video
Categories:: Carnaval Feestdagen Braamt Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry