Tijdens de dag van de Gelderse traditie op 27 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem lieten meer dan 600 mensen hun traditie of gebruik zien. Publiek kon proeven, luisteren, kijken, maar vooral meedoen met maar liefst 75 activiteiten die te maken hebben met de Gelderse cultuur en identiteit.

Een greep uit het programma: Help met ganzenhoeden of ga op zoek naar een Gelderse vorst. Bewonder een bruids- of paaskoe. Bied mee bij het boerenerfhuis of luister naar het verhaal van de draak van Gelre. Ook konden bezoekers hun schoenen laten poetsen onder de Pinksterkroon of hun baard laten bijwerken door een echte barbier.

Leer, geniet en val van de ene verbazing in de ander
De dag van de Gelderse traditie begon met een knaller! Flipje uit Tiel schoot met carbid. Een traditie die we tegenwoordig vooral kennen van oudjaarsdag, maar die vroeger werd gebruikt om een huwelijk aan te kondigen. De slag om Huissen in 1502 werd spectaculair nagespeeld tijdens ‘Beleg en Ontzet’ en er was een streekdrachtshow op de catwalk.

Ambachten, oud en nieuw, zien, doen en raden
Er waren heel veel traditionele Gelderse ambachten te zien en tijdens een roadshow van Gemaakt in Gelderland werd de kennis van het publiek getest: wie van de drie kandidaten is de echte ambachtsman of vrouw? Op de ‘Hip en Handgemaakt’-markt waren leuke ambachtelijk gemaakte spulletjes te koop en in het museumpark hingen de wildbreisels in Grolse steek.

Een wagen vol verhalen
De dag van de Gelderse traditie is een initiatief van Gelders Erfgoed, het Nederlands Openluchtmuseum en Omroep Gelderland, maar het publiek vervulde een belangrijke rol. De tradities en gebruiken werden verteld door de ambassadeurs van de traditie die hun verhalen hebben gedeeld via www.eenwagenvolverhalen.nl.

Omroep Gelderland was de hele dag aanwezig geweest om vanuit het museum radio-uitzendingen te verzorgen. Ook werd tijdens de dag van de Gelderse traditie de 25ste en laatste uitzending van Een wagen vol verhalen opgenomen (uitzending van 29 juni). De verhalenvertellers van het programma vertelden sagen en legenden en de Wagen vol Verhalen kennisquiz werd gespeeld.

Traditioneel slot

De dag van de Gelderse traditie werd afgesloten met het verbranden van een carnavalspop. Met deze traditie wordt o.a. in Apeldoorn het carnavalsfeest afgesloten.

Was u er ook bij? Vertel ons dan wat u ervan vond.

Categories:: Dag van de Gelderse traditie Redactioneel