Toen ik in 1965 trouwde met Joop en dus officieel hier in de buurt kwam, wist ik niet wat me - wat buurt betreft - overkwam. (Ik kwam midden uit het dorp Voorst, waar summier aan buurt werd gedaan).

Buurt

Door mijn huwelijk werd ik (werden wij) officieel in de buurt (Hengelderweg/Gravenstraat) opgenomen. Want ook Joop – die hier geboren en getogen is – werd toen pas buurman. Leuk is om te vertellen, dat een dag na ons huwelijk, buurman G. Derksen (woonde aan Hengelderweg 9) langs kwam fietsen en met een tik aan z’n pet zei tegen Joop: ‘Goeie morgen buurman’. Terwijl het voor die tijd altijd was geweest :’dag Jopie’. De huwelijkse staat veranderde dus ook je status en je werd officieel buur!.

 

Buurt maken

Je maakte buurt - zoals reeds beschreven - dus door het huwelijk. Als je er kwam wonen in deze buurt, informeerde je bij de naaste buren of bij degene waar je de boerderij van had gekocht wat de gewoonten waren en wie als buren bij die boerderij/dat huis hoorden. En buurt maakte je dan door die mensen uit te nodigen voor een avondje (kennismaken). Je trakteerde dan goed. De fles kwam op tafel. Want er moest later niet gezegd kunnen worden….

Als je bij elkaar inwoonde - wat vroeger veel voorkwam - gold dat als een zelfstandig gezin. Dus je nodigde zelf uit! En wilde je niet meedoen in de buurt? Dan nodig je gewoon niet uit!! En je ervoer dan dat je bij de verschillende happenings in de buurt er niet bij hoort. En ook van hulp was je verstoken…. Ja, maar dat is dan ook je eigen keus!! (En dat mag natuurlijk! Maar je weet niet wat je mist…!)

Galerij
Categories:: Dagelijks leven Voorst Naoberschap

Meer verhalen

AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers