Met veel plezier werk ik als molenaar en wij molenaars hebben zo onze eigen 'taal'. Door de molenwieken in bepaalde standen te zetten, laten we een boodschap zien.

Dit gebeurde al in de oorlog, toen veel molenaars in het verzet zaten. Bijvoorbeeld als de Duitsers een razzia hielden. De molen bleef dan wel draaien, anders viel het teveel op, maar dan werd bijvoorbeeld afgesproken om het zeil eraf te halen. Mensen hadden toen natuurlijk nog geen mobiele telefoon, maar er was weinig bebouwing en daardoor was het uitzicht veel weidser. Op die manier konden molenaars met elkaar 'praten'.

Tegenwoordig worden er nog molenstanden gebruikt als er bijvoorbeeld iemand is overleden. Bij nabije familie gaan de wieken in de rouwstand, de wieken staan dan net voorbij de deur. Er zitten planken in de wieken, die eruit kunnen; hoe meer planken eruit zijn, hoe nabijer is de overledene. Deze rouwstand werd ook gebruikt voor Prins Friso. Hij was beschermheer van de molens en toen hij overleed werd aan molenaars gevraagd om hun molens in de rouwstand te zetten. Inmiddels is zijn moeder beschermvrouwe.

Het is gebruikelijk bij overlijden de molen in de rouw naar het huis van de overledene te kruien (richten). Als de overledene in rouwwagen de molen passeerde naar kerk of begraafplaats kruid de molenaar de molen de rouwstoet tot hij uit het zicht verdwenen is.

Er is ook een vreugdestand, een korte ruststand voor als de molenaar er even niet is en een lange rust stand. Molens konden ook binnen het gezin worden gebruikt, bijvoorbeeld om de kinderen te laten weten dat het etenstijd was. Sommigen deden dan het zeil op de wieken of juist eraf.

Tot slot was er ook nog een molenstand die werd gebruikt als de molensteen gescherpt moest worden. Zo wist de boer dat hij geen graan kon brengen en de bakker wist dat hij geen meel kon halen.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Dagelijks leven Arnhem Molen Communicatie

Meer verhalen

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen