Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs