Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os