Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst