Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet