Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer