Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens