Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen