Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Onweer

08 maart 2015
Gerry

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers