Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel