Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette