Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld