Bij ons in het dorp Puiflijk was een kapper met een dames- en herensalon. De beide ruimten waren vrij klein in omvang; er stonden een paar stoelen en een zgn. kapstoel waarin je plaats moest nemen bij het scheren of knippen. Verder was er een kleine buffetkast met spoelbak.

In de begin jaren vijftig van de vorige eeuw waren er nog geen elektrische scheerapparaten zoals nu het geval is.

Een aantal mensen had thuis een zgn. scheerkist om zich thuis op gezette tijden te scheren. Deze werd op tafel gezet met een spiegeltje en bakje heet water. Mijn vader had een groot scheermes, en tijdens het scheren mochten we als kinderen niet aan de keukentafel stoten, want dit gaf op het spiegeltje een beving en mogelijk sneed mijn vader zich dan in zijn gezicht.

Een vrij groot aantal mensen dat op de boerderijen werkte of op fabrieken van de scheepswerven, steenfabriek en dergelijke ging een of twee maal per week naar de kapper in het dorp om zicht te laten scheren bij de kapper; men begon daar thuis niet aan. Bovendien werden bij het bezoek aan de kapper alle nieuwtjes van het dorp uitgewisseld en dat bezoek had daarmee ook nog een sociale functie.

Het zat er vaak mudvol mannen die, als het regende en het werk buiten niet mogelijk was, even te tijd hadden om te kletsen of de laatste nieuwtjes en leugens uit te wisselen. Het zag ook vaak blauw van de rook want in de relatief kleine ruimte werd door ieder stevig gerookt; een raam mocht niet open want dan tochtte het.

 

Even naar de scheerbaan

Voor het scheren was op woensdagmorgen en zaterdag de hele dag het water aan de kook bij de kapper. Het scheren had voorrang boven het knippen van de haren. Kwam je op dat moment om te knippen en zaten er scheerklanten dan moest je wachten tot alle scheerklanten weg waren, dus als je dat van tevoren wist ging je die dag niet. In de volkmond heette het dan: ” ik ben even naar de scheerbaan”; dat voor degenen die thuis geen spullen of geen kennis hadden om met een groot scheermes om te gaan.

Rond 1968 is het pand door brand verwoest; het is niet meer herbouwd en de kapper zocht een baan als werknemer in bij een bedrijf.

3 januari 2015

Jan Reijnen

Categories:: Dagelijks leven Ambachten Puiflijk Verzorging Keuze van de redactie

Meer verhalen

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet