We kennen dat nog steeds wel. Voor kerst kleed je je mooi aan. De kinderen zijn meestal prachtig uitgedost. Op hun zondags, zou je kunnen zeggen. Zondag is een bijzondere dag in de week. Om deze dag apart te zetten heb je zondagse kleding. Kleding die je alleen op de zondag draagt of bij een heel bijzondere gelegenheid bv een huwelijk. Als kind keek ik uit naar een nieuwe zondagse jurk. Daarmee ook naar de komst van de schoolfotograaf. Dat was de enige morgen of middag per jaar dat ik met de zondagse jurk naar school mocht.

Je wist welke dag het was door de gewoontes
Op zaterdagavond na de wekelijkse wasbeurt werden de zondagse kleren klaargelegd. wanneer je als kind de dagen van de week nog niet kon onderscheiden, wist je door deze gewoonte. Morgen is het zondag. Ik wist dan hoe de dag er ongeveer uit zag: bij het ontbijt iets extra's bv een krentenboterham of een beschuitbol, aankleden, naar de kerk. Uit de kerk priklimonade met een lekkere koek of plak eigengebakken cake, samen eten met een feestelijk toetje. Op zondag geen eigen gekookte pap, maar vla uit een pak of een bolletje ijs. Zo liet de hele indeling van de dag zien; het is een feestelijke dag.

Kousen met gaatjes
Het grote voordeel van zondagse kleding is; de kleding bleef netjes, schoon. Wanneer ik als kind op de boerderij meewerkte, ging na kerktijd de zondagse jurk uit. Om het geheel compleet te maken waren er ook de zondagse schoenen. Het geheel werd compleet door zondagse kousen. Gaatjes kousen wel te verstaan. Het gaatjes patroon bleef achter op je benen.   

Na twee of meer seizoenen deze zondagse kleding gedragen te hebben, schuift je deze jurk op naar de zaterdag en zo verder. je groeit, de jurk wordt te kort. dat werd creatief opgelost door een strookje er aan te maken. Of de jurk was geschikt voor een jonger zusje, die de jurk aan kreeg naar school. Net zo lang tot het versleten is.

Gerelateerde verhalen

Zondagse streekdracht Zelhem Zondagse streekdracht Zelhem

Categories:: Dagelijks leven Kleding Kerstmis Randwijk Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart