Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen