Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak