Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea