Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk