Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert