Conferentieoord
De oorsprong van het huidige Landgoedhotel Woodbrooke, Barchem - het voormalige Woodbrookershuis te Barchem en tevens het oudste conferentieoord van Nederland - ligt in het begin van de vorige eeuw. Leidse studenten theologie en filosofie bezochten toen het landgoed Woodbrooke, nabij Birmingham in Engeland. Hier hadden de quakers een centrum voor geestelijke en sociale scholing opgericht. De studenten waren zo onder de indruk van de open sfeer van het centrum dat zij na terugkomst in Nederland in 1908 de ‘Vereeniging van Oud-Woodbrookers in Holland’ oprichtten.

Zomercursussen
De doelstelling luidde: ‘in de geest die op Woodbrooke heerst, versterking en verrijking van het godsdienstig leven te brengen’, een uniek streven voor Nederland. Toentertijd werd het geestelijke en politieke klimaat in Nederland bepaald door verzuiling. Er lag een taboe op omgang met andersgelovigen en er was nauwelijks ruimte voor persoonlijke geloofsbeleving, los van de officiële kerkelijke leerstellingen.


Tussen 1910 en 1912 organiseerde de vereniging verschillende zomercursussen in Barchem. Zij trokken de aandacht van Jonkvrouwe Justine Baronesse Van Heeckeren van Kell, eigenaresse van Huis Ruurlo, die in 1912 een deel van haar grondbezit, namelijk 17 hectare bos en hei aan de vereniging schonk. Een jaar later bouwde de vereniging een lezingenzaaltje op de Kalenberg dat een getrouwe kopie was van de Lecture Hall in Woodbrooke. Dit is de huidige Kapel, waar tegenwoordig Berglezingen worden gehouden en dat tevens dienst doet als trouwlocatie.

Pioniers
Niet alleen waren de Woodbrookers pioniers van de œcumene. Onder leiding van de theologisch hoogleraar Willem Banning traden voor het eerst mensen met een christelijke levensovertuiging toe tot de Partij van de Arbeid, die kort na de tweede wereldoorlog werd opgericht. De Woodbrookers werden ook baanbrekers van het vormingswerk in Nederland. Tot 1990 heeft het Woodbrookershuis onderdak geboden aan het vormingswerk.


De huidige Vereniging Woodbrookers Barchem organiseert meerdere keren per jaar cursussen waarin het accent ligt op vraagstukken van levensbeschouwing, cultuur, ethiek en filosofie. Onderdeel van de cursussen zijn stiltebijeenkomsten in de Kapel. Deze Kapel, de gebouwen en het landgoed worden nu in de Stichting Landgoed de Kalenberg geëxploiteerd.

Categories:: Dagelijks leven Barchem

Meer verhalen

Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen