Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters