Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak