Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding