Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer