Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere