Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen