Ook als kind kwam ik op vrijdag of zaterdag op de markt in Arnhem. Mijn moeder was dol op de markt bij de kerk in Arnhem, omdat ze daar bijna alles kon krijgen wat ze nodig had om ons lekker te voeden. Ook zij kocht regelmatig speciale aardappels bij de aardappelboer die een kraam had op die markt. De aardappelboer kwam niet uit Arnhem maar uit de Betuwe van de overkant van de Rijn. En dat was goed te horen. Hij had in een kraam in vakken waar alle soorten mogelijke en onmogelijke aardappels te vinden waren. Als kind vond ik de kraam eigenlijk niets, want in piepers was ik niet geïnteresseerd. Maar sommige aardappels vond ik van wegens de vorm ervan wel grappig en zeker in combinatie met de namen die er op bordjes bij stond. Het opende zo wel een deur naar een nieuwe zoektocht naar meer willen weten.

Toen we op een dag dan ook hoorden dat we die avond een aardappelkoek zouden eten, omdat men ergens het recept ervoor was tegengekomen, had ik gelijk voor mezelf in mijn hoofd een beeld daarvan gemaakt . Bij het eten viel de aardappelkoek toch om te zien behoorlijk tegen. Het rook toch wel lekker, maar er werd gelijk als argument bijgezegd dat dit een echt ARNHEMSE AARDAPPELKOEK was. En daarmee moest hij ook gelijk lekker en goed zijn. Met mijn tegenargument dat de aardappels van de markt helemaal niet Arnhems waren, schoot ik niet veel mee op. Zo belandde een grote punt Arnhemse aardappelkoek op mijn bord. En wat je op je bord hebt , moest je toen opeten. Maar daar had ik uiteindelijk helemaal niet zoveel moeite mee. Alleen hierdoor heette het gerecht bij ons verder Drielse koek. Vernoemd naar de aardappelhandelaar van de markt, die zich van geen kwaad bewust was.

Nog steeds staat de zelfde kraam op de markt van Arnhem, al ruim 75 jaar staan de aardappels van BRACHTEN uiteraard uit DRIEL daar te koop.

Het recept

Arnhemse Aardappelkoek: Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger werd ook elders deze Arnhemse specialiteit gemaakt. Een soort lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.

  • ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
  • 100 gram gerookt doorregen spek
  • 50 gram reuzel of boter
  • 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
  • peper en zout

Kook de aardappels, die eerst schoon geboend zijn, in een bodempje water met wat zout net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.

Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.

Lekker met zelfgemaakte appelmoes. Op de site van Nederlands Dis staat een oud recept daarvoor. 

Categories:: Eten en drinken Arnhem Driel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder