Ook als kind kwam ik op vrijdag of zaterdag op de markt in Arnhem. Mijn moeder was dol op de markt bij de kerk in Arnhem, omdat ze daar bijna alles kon krijgen wat ze nodig had om ons lekker te voeden. Ook zij kocht regelmatig speciale aardappels bij de aardappelboer die een kraam had op die markt. De aardappelboer kwam niet uit Arnhem maar uit de Betuwe van de overkant van de Rijn. En dat was goed te horen. Hij had in een kraam in vakken waar alle soorten mogelijke en onmogelijke aardappels te vinden waren. Als kind vond ik de kraam eigenlijk niets, want in piepers was ik niet geïnteresseerd. Maar sommige aardappels vond ik van wegens de vorm ervan wel grappig en zeker in combinatie met de namen die er op bordjes bij stond. Het opende zo wel een deur naar een nieuwe zoektocht naar meer willen weten.

Toen we op een dag dan ook hoorden dat we die avond een aardappelkoek zouden eten, omdat men ergens het recept ervoor was tegengekomen, had ik gelijk voor mezelf in mijn hoofd een beeld daarvan gemaakt . Bij het eten viel de aardappelkoek toch om te zien behoorlijk tegen. Het rook toch wel lekker, maar er werd gelijk als argument bijgezegd dat dit een echt ARNHEMSE AARDAPPELKOEK was. En daarmee moest hij ook gelijk lekker en goed zijn. Met mijn tegenargument dat de aardappels van de markt helemaal niet Arnhems waren, schoot ik niet veel mee op. Zo belandde een grote punt Arnhemse aardappelkoek op mijn bord. En wat je op je bord hebt , moest je toen opeten. Maar daar had ik uiteindelijk helemaal niet zoveel moeite mee. Alleen hierdoor heette het gerecht bij ons verder Drielse koek. Vernoemd naar de aardappelhandelaar van de markt, die zich van geen kwaad bewust was.

Nog steeds staat de zelfde kraam op de markt van Arnhem, al ruim 75 jaar staan de aardappels van BRACHTEN uiteraard uit DRIEL daar te koop.

Het recept

Arnhemse Aardappelkoek: Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger werd ook elders deze Arnhemse specialiteit gemaakt. Een soort lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.

  • ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
  • 100 gram gerookt doorregen spek
  • 50 gram reuzel of boter
  • 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
  • peper en zout

Kook de aardappels, die eerst schoon geboend zijn, in een bodempje water met wat zout net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.

Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.

Lekker met zelfgemaakte appelmoes. Op de site van Nederlands Dis staat een oud recept daarvoor. 

Categories:: Eten en drinken Arnhem Driel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma