Ook als kind kwam ik op vrijdag of zaterdag op de markt in Arnhem. Mijn moeder was dol op de markt bij de kerk in Arnhem, omdat ze daar bijna alles kon krijgen wat ze nodig had om ons lekker te voeden. Ook zij kocht regelmatig speciale aardappels bij de aardappelboer die een kraam had op die markt. De aardappelboer kwam niet uit Arnhem maar uit de Betuwe van de overkant van de Rijn. En dat was goed te horen. Hij had in een kraam in vakken waar alle soorten mogelijke en onmogelijke aardappels te vinden waren. Als kind vond ik de kraam eigenlijk niets, want in piepers was ik niet geïnteresseerd. Maar sommige aardappels vond ik van wegens de vorm ervan wel grappig en zeker in combinatie met de namen die er op bordjes bij stond. Het opende zo wel een deur naar een nieuwe zoektocht naar meer willen weten.

Toen we op een dag dan ook hoorden dat we die avond een aardappelkoek zouden eten, omdat men ergens het recept ervoor was tegengekomen, had ik gelijk voor mezelf in mijn hoofd een beeld daarvan gemaakt . Bij het eten viel de aardappelkoek toch om te zien behoorlijk tegen. Het rook toch wel lekker, maar er werd gelijk als argument bijgezegd dat dit een echt ARNHEMSE AARDAPPELKOEK was. En daarmee moest hij ook gelijk lekker en goed zijn. Met mijn tegenargument dat de aardappels van de markt helemaal niet Arnhems waren, schoot ik niet veel mee op. Zo belandde een grote punt Arnhemse aardappelkoek op mijn bord. En wat je op je bord hebt , moest je toen opeten. Maar daar had ik uiteindelijk helemaal niet zoveel moeite mee. Alleen hierdoor heette het gerecht bij ons verder Drielse koek. Vernoemd naar de aardappelhandelaar van de markt, die zich van geen kwaad bewust was.

Nog steeds staat de zelfde kraam op de markt van Arnhem, al ruim 75 jaar staan de aardappels van BRACHTEN uiteraard uit DRIEL daar te koop.

Het recept

Arnhemse Aardappelkoek: Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger werd ook elders deze Arnhemse specialiteit gemaakt. Een soort lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.

  • ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
  • 100 gram gerookt doorregen spek
  • 50 gram reuzel of boter
  • 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
  • peper en zout

Kook de aardappels, die eerst schoon geboend zijn, in een bodempje water met wat zout net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.

Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.

Lekker met zelfgemaakte appelmoes. Op de site van Nederlands Dis staat een oud recept daarvoor. 

Categories:: Eten en drinken Arnhem Driel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen