De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette