De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed