De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen