De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner