Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis