Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie