Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer