Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink