Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil