Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief