Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink